Wilders weigert gesprek met imam in Utrecht

Wilders met zijn protestbord in Overvecht
Wilders met zijn protestbord in Overvecht © ANP Robin van Lonkhuijsen
UTRECHT - In het Utrechtse Overvecht is donderdag de omstreden 'Derde Riffijnse Islamitische Conferentie' van start gegaan. Geert Wilders en twee andere Tweede Kamerleden van de PVV betoogden kort voor de deur van het congres van de islamitische stichting AlFitrah. Ze hadden borden bij zich met de tekst: 'Geen haatimams in Nederland'.
Een imam nodigde de PVV-voorman uit voor een gesprek en een kop thee, maar dat weigerde de politicus. "Uw stichting zou verboden moeten worden. Door het uitnodigen van iemand die veroordeeld is voor zijn aandeel in het martelen van mensen heeft uw stichting haar bestaansrecht verloren", zei Wilders.
De PVV heeft schriftelijke vragen over de bijeenkomst gesteld. Zo vindt de partij het 'absurd' dat er een visum zou zijn verstrekt aan 'islamitische voormannen' die bewezen zouden hebben terroristische bedoelingen te hebben of zelfs voorwaardelijk gestraft zouden zijn voor martelpraktijken.

GEMEENTE

De gemeente Utrecht heeft naar eigen zeggen 'alles goed doorgesproken' met de Utrechtse stichting AlFitrah. Ook is de kwestie besproken met de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De conclusie was dat er geen grond is om de conferentie te verbieden.
De gemeente heeft wel laten weten dat eventuele oproepen tot geweld of haatzaaien niet zullen worden getolereerd. Over de plannen van de drie PVV-Kamerleden wil de stad alleen kwijt dat "iedereen mag demonstreren". Ook AlFitrah zegt dat Wilders en zijn collega-politici welkom zijn. Ze mogen demonstreren en zelfs het congres bijwonen als ze willen.

Reportage in U Vandaag over de demonstratie van Geert Wilders de 'Derde Riffijnse Islamitische Conferentie'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.