Kamp Amersfoort in oude staat hersteld

AMERSFOORT - Nationaal Monument Kamp Amersfoort gaat uitbreiden. Dat is volgens directeur Willemien Meershoek nodig om het verhaal van het kamp levend te houden en het groeiend aantal bezoekers kwijt te kunnen.
Originele zichtlijnen van de schietbaan komen terug, executieplaatsen worden herkenbaar gemaakt, de barak krijgt opnieuw vorm en de appelplaats wordt hersteld. Vanaf een nieuwe toren op de appelplaats kunnen bezoekers virtueel het kampleven bekijken.

GELD

Om het kamp gedeeltelijk in oude staat te herstellen is 5,5 miljoen euro nodig. "De financiën zijn nog niet rond, maar ik verwacht wel dat we dit voor elkaar krijgen", zegt Meershoek.
"Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg kan ons wellicht helpen. Ook hebben we gesprekken met de overheid, gemeenten en provincies. Daarnaast willen we een crowdfundingactie opzetten. We hopen dat we in 2016 de eerste paal in de grond kunnen slaan."
Voor de 5,5 miljoen krijgt het bezoekerscentrum ook een flinke ondergrondse uitbreiding, zodat bijvoorbeeld schoolklassen en herdenkende families elkaar niet meer in de weg lopen.

GESCHIEDENIS

Kamp Amersfoort was in de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp waar ruim 35.000 mensen zijn opgesloten. 500 van hen overleden in Amersfoort, ruim 10.000 anderen zijn doorgestuurd naar Duitse kampen. Daar zijn veel mensen overleden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.