Teleurstelling basisscholen Utrecht, honderden leerlingen uitgeloot

Centrale loting in Utrecht.
Centrale loting in Utrecht. © RTV Utrecht
UTRECHT - Honderden basisschoolleerlingen in de stad Utrecht kunnen niet naar de middelbare school van hun keuze. Al jaren hanteren middelbare scholen een lotingsysteem, omdat er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn. Vrijdag werd er geloot en daarbij moesten 245 brugklassers in spe teleurgesteld worden.
Het Christelijk Gymnasium, het Gerrit Rietveld College en het Bonifatius College moeten voor komend schooljaar leerlingen weigeren. Volgens POVO, een overkoepelend orgaan van middelbare scholen in Utrecht, is dat onvermijdelijk. "Scholen kunnen nu eenmaal niet extra gebouwen bijbouwen", zegt een woordvoerder. "Er is een maximum aan het aantal leerlingen dat een school aankan."

SPANNING

Volgens leerkracht Gilbert Schyns van de Daltonschool Rijnsweerd hebben de kinderen die voor loting in aanmerking komen het er zichtbaar zwaar mee. "Ik zie de spanning groeien in de klas", zei hij vrijdagmorgen tegen RTV Utrecht. "De kinderen hopen dat ik ze niet hoef op te bellen om ze teleur te stellen."
Toch zijn de leerlingen zich ervan bewust dat loting de eerlijkste manier is. "Je hebt gewoon pech als je net niet getrokken wordt", zegt de 12 jarige Samuel uit Utrecht.

CENTRAAL

De loting is dit jaar voor het eerst centraal geregeld. Voorgaande jaren vond de trekking op de middelbare scholen zelf plaats. Dit jaar komen de middelbare scholen samen en wordt onder leiding van een notaris bepaald wie wel worden toegelaten en wie niet.
De bedoeling is dat alle kinderen voor het weekend weten waar ze aan toe zijn. Als ze niet ingeloot zijn gaan de scholen samen met het kind en de ouders op zoek naar een andere middelbare school.

Radio M Utrecht over de schoolloting
Spanning in hoogste klassen Utrechtse basisscholen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.