Moszkowicz: Onderzoek naar nalatigheid gevangenis Nieuwegein

NIEUWEGEIN - Corruptie binnen de gevangenismuren is geen uitzondering. Dat zeggen advocaten in een reactie op het verhaal dat er in de gevangenis in Nieuwegein mobiele telefoons en drugs naar binnen gesmokkeld worden. Advocaat Yehudi Moszkowicz eist daarom een onderzoek.
Een ex-gevangene heeft verklaard dat gedetineerden de bewaking omkopen en zo spullen kunnen gebruiken. Volgens de Utrechtse advocaat Yehudi Moskowicz kan het niet anders dan dat de bewakers erbij betrokken zijn, want bezoekers kunnen niet onopgemerkt spullen meenemen. "Aan weerszijden zit een bewaker te kijken en je mag ook niet knuffelen. Om dan een telefoon over te dragen, is onmogelijk. De enige manier waarop dat kan, is via het personeel."

NALATIG

Moszkowicz is advocaat van de familie van gevangene Kamal Aammari, die in 2013 in de Nieuwegeinse gevangenis werd doodgestoken. Moszkowicz: "De dader had daar niet mogen zitten, dat wordt door ons beschouwd als nalatigheid. Daarvoor gaan wij het ministerie, als overkoepelend orgaan, aanklagen." De advocaat wil laten onderzoeken of de gevangenis aansprakelijk is voor de dood van Aammari.

VRIJPARTIJ

Vrijdag werd bekend dat in Nieuwegein een bewaakster in de gevangenis seks heeft gehad met een gedetineerde. Foto's van een vrijpartij zouden binnen de gevangenis zijn verspreid. De verhalen zijn naar buiten gekomen via een ex-gedetineerde.
Seksuele relaties tussen gedetineerden en cipiers zijn volgens advocaat Ausma aan de orde van de dag. "Ik hoor vaker dat er bewaarders worden ontslagen omdat ze een seksuele relatie hebben. Zolang er mensen worden opgesloten, worden ze uit verveling actief. Wat is er dan leuker dan het versieren van een bewaarster?"
Volgens Ausma is daar niks mis mee, zolang het maar uit vrije wil gebeurt. "Natuurlijk is het 'not done' en leidt het meestal tot ontslag, maar dat maakt het misschien ook extra spannend." Nu er met binnengesmokkelde mobieltjes ook gefotografeerd kan worden in de gevangenis, is een bewaker chantabel en dat is wel een probleem, aldus Ausma. "Een beetje ervaren gedetineerde is daar bedreven in."

Moszkowicz: Onderzoek naar nalatigheid gevangenis Nieuwegein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.