"Fusieproces Hofpoort Ziekenhuis moet over"

WOERDEN - De gemeente Woerden en de Cliëntenraad zijn onvoldoende betrokken geweest bij het fusieproces van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en het Antonius Ziekenhuis. Eind maart is de fusie in stilte aangemeld bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De stakeholders (belanghebbenden) zijn hierover niet geïnformeerd. Dat stellen de Cliëntenraad en de lokale partij Inwonersbelangen.
"Het is een vreemde gang van zaken en typerend van hoe er met de stakeholders is omgegaan het afgelopen anderhalf jaar: pas informeren als er onomkeerbare besluiten liggen. Mogelijk was er de hoop dat het stil zou blijven. Pas bij goedkeuring van de NZa dit nieuws naar buiten brengen was mogelijk de strategie", aldus de Cliëntenraad en Inwonersbelangen.

GOEDKEURING

Het Hofpoort Ziekenhuis in Woerden mag pas fuseren met het Antonius in Nieuwegein en Utrecht als de NZa hiervoor goedkeuring heeft verleend. "Eén van de belangrijkste onderdelen waarnaar wordt gekeken is of de belanghebbenden voldoende betrokken zijn geweest in het fusieproces", verklaart de Cliëntenraad. "Zwart-wit gezien kan de NZa deze fusie niet toestaan."
De gemeente zou zijn genegeerd en de Cliëntenraad zou achteraf zijn geïnformeerd over onomkeerbare besluiten. Door de fusie blijft alleen een
polikliniek over. "Belangrijke aangedragen onderdelen zoals reistijden, de 200.000 inwoners vanuit het Groene Hart en goedkopere alternatieven zijn niet meegenomen in de besluitvorming", aldus de Cliëntenraad.

HOFPOORT

Het Hofpoort Ziekenhuis is het er niet mee eens en stelt dat zes adviesorganen van beide ziekenhuizen zijn betrokken in het fusieproces. "Alle adviesorganen hebben positief geadviseerd voor een fusie met het Sint Antonius Ziekenhuis, alleen had de Cliëntenraad graag een andere invulling van de inrichting van het fusieziekenhuis gezien", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.
"De adviesorganen wisten dat na besluitvorming zo spoedig mogelijk goedkeuring aan de NZa gevraagd zou worden, om de noodzakelijke bestuurlijke fusie per 1 juli 2015 te kunnen realiseren. Wij herkennen ons dan ook niet in de onduidelijkheid die kennelijk ontstaan is. Wij blijven de Cliëntenraad net als in het verleden ook in de toekomst betrekken bij veranderingen in ons ziekenhuis."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.