Buurtcomité: "Bockbierfestival Ledig Erf is uit de hand gelopen zuipfeest"

Achtergelaten afval van festivalbezoekers.
Achtergelaten afval van festivalbezoekers. © Twijnstraat Utrecht Facebook
UTRECHT - Omwonenden van het Ledig Erf in Utrecht vinden dat het Lentebock Festival dat dit weekend wordt gehouden uit de klauwen loopt. De gemeente moet ingrijpen, vindt het Buurtcomité Twijnstraat en omstreken.
Het plein is tijdens het bierevenement volledig afgesloten en bewoners kunnen hun huis niet meer normaal in of uit. Bezoekers laten rotzooi achter en plassen op straat, stelt de buurt. Omwonenden hebben daarnaast zorgen over de bereikbaarheid bij calamiteiten.
Het Buurtcomité Twijnstraat en omstreken vindt dat het bierfestival uit zijn voegen groeit. Daarom is een brief geschreven aan de gemeenteraad waarin wordt opgeroepen om het vergunningenbeleid 'kritisch te toetsen'.

ZUIPFEEST

"Twee keer per jaar is er een bierfeest op het Ledig Erf te Utrecht. Lentebock en Herstbock. Begonnen als leuk lokaal feestje van lokale kroegen, is het inmiddels uitgelopen tot een zuipfeest van een te grote omvang voor de locatie. Ook al is de sfeer overwegend prima en het initiatief ook, het heeft vorig jaar een omvang bereikt, die moeilijk meer te combineren is met het gegeven dat dit deel van de binnenstad ook vooral een woonomgeving is."

ROTZOOI

Volgens het buurtcomité werkt het festival ook als een magneet op mensen die met grote hoeveelheden eigen drank, kratten vol, komen feesten. Glas, blikjes en etensresten zwerven door de buurt, aldus de buurtbewoners. "Afvalbakken overstromen en worden niet geleegd. Stegen en werven zijn één groot urinoir. De enkele pinkelpaal is niet voldoende voor de massa's mensen die het feest bezoeken."

STOREND

Het buurtcomité vindt het vooral storend dat van de enorme groei van vorig jaar niets is geleerd. "Wij nemen het de organisatie zeer kwalijk dat er wel tijd is op zaterdag voor het voorbereiden van het volgende drankgelag, maar niet voor het opruimen van de bende in de omgeving", stelt Robin van Essen van het buurtcomité. "De overlast op zaterdag was minder heftig dan op vrijdag, dat was te wijten aan het slechtere weer. Kijkt u vooral zondagavond even mee op het Ledig Erf", staat in de brief aan de raad.
Het Lentebock Festival op het Ledig Erf duurt nog tot zondagavond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.