"Boorvergunning Molenvliet onvolledig"

WOERDEN - Minister Kamp van Economische Zaken moet de vergunning die het uitvoeren van proefboringen naar gas en olie onder de Woerdense wijk Molenvliet mogelijk maakt intrekken. Dat schrijft de gemeente in een brief aan het ministerie.
Volgens wethouder De Weger van Woerden is de zogenoemde 'winningsvergunning' aan oliebedrijf Vermillion afgegeven op basis van onvolledige informatie. Zo zou er in de afgegeven vergunning wel gekeken zijn naar bodemdaling door boringen, maar niet naar het risico van bodemtrillingen.
De Weger: "Op basis wat er in Groningen allemaal voor schade is ontstaan door soortgelijke boringen moet je dat risico minstens benoemen. Dat is onvoldoende gebeurd, dus is de vergunning wat ons betreft niet geldig."

DELFSTOFFEN

Woerden zit behoorlijk in de maag met de plannen van het van oorsprong Canadese bedrijf Vermillion om gas en olie uit de bodem onder de wijk Molenvliet te pompen. Het gaat om een relatief klein veld van zo'n 63 vierkante kilometer groot waarbij op 2 kilometer diepte delfstoffen zouden zitten.
De Weger: "Boven die gasbel wonen zo'n 10.000 mensen. De huizen zullen niet direct instorten, maar bodemdaling kan in de toekomst wel schade gaan veroorzaken. We hebben nog onvoldoende signalen gekregen dat het allemaal veilig gebeurt."
Vermilion benadrukt dat de boringen zonder risico kunnen worden uitgevoerd omdat het om een klein veld gaat en daardoor niet te vergelijken is met de situatie in Groningen.

STEUN

Inmiddels krijgt Woerden van verschillende kanten steun in de strijd tegen de gasboringen. Onder andere de provincie Utrecht, de gemeenten Oudewater en Bodegraven-Reeuwijk en verschillende natuurorganisaties kiezen de kant van Woerden.
Ook verschillende Kamerfracties zien het boren niet zitten. "Het is fijn dat we samen kunnen optrekken zodat we een blok kunnen vormen tegen de plannen van het Rijk en Vermillion", zegt De Weger. "Ik hoop dat de minister inziet dat het gasboorplan afblazen beter is. Schuift hij de brief aan de kant, dan gaan we gewoon door met protesteren. Of dat tot aan de rechter gaat? Ik hoop dat we het pratend tot een goed einde kunnen brengen."
De ChristenUnie in de Tweede Kamer heeft ook al schriftelijke vragen over de gas-en olieboringen bij Woerden gesteld. De verwachting is dat minister Kamp daar op korte termijn op gaat antwoorden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.