"Start sanering gifgrond Doorn op 1 oktober"

DOORN - De provincie Utrecht wil de sanering van de verontreinigde grond in de Acacialaan in Doorn op 1 oktober van start laten gaan. Dat heeft de provincie Utrecht dinsdag bekendgemaakt.
In februari meldde gedeputeerde Ralph de Vries dat het saneringsplan op dat moment nog niet aan de eisen voldeed en bovendien te laat was ingediend om de deadline in april te halen. De Vries noemde het toen onverantwoord om het plan toch uit te voeren.
Of de sanering ook daadwerkelijk start in oktober is nog de vraag. Het saneringsplan dat is ingediend wordt op dit moment beoordeeld door de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD). Na goedkeuring volgt er nog een inspraakbijeenkomst.
Uit recente resultaten van onafhankelijke rioolinspectie blijkt trouwens dat er kieren, breuken in het (bedrijfs)riool zijn aangetroffen en dat er zinkputten aanwezig zijn. Als gevolg hiervan wordt aannemelijk geacht dat de verontreinigende stoffen hoofdzakelijk via het bedrijfsriool in de bodem is geraakt. Daar komt bij dat de hoogste concentraties ter plaatse van en in de directe omgeving van het bedrijfsriool zijn aangetroffen.
Inmiddels heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug de aankoop van de huurwoningen op de verontreinigde grond afgerond. De provincie heeft daar financieel aan bijgedragen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.