Kamervoorzitter in het nauw door lekaffaire Utrechts Kamerlid

UTRECHT - De lekaffaire rond het Utrechtse Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg ernstig in het nauw gebracht.
De VVD-politica heeft beschuldigingen aan het adres Voortman niet besproken met het bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, voordat zij aangifte deed van het lekken van informatie. Dat melden bronnen in het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer aan Nieuwsuur. Zij zeggen dat zij het nieuws over de affaire rond Voortman in de krant moesten lezen.
Voortman zou namen van sollicitanten voor de functie van Nationale Ommbudsman hebben gelekt naar de pers, waarna ze werd geschorst. Ten onrechte, bleek later. Maandag stuurde Voortman een brief aan het presidium waarin ze vroeg hoe het kwam dat zij foutief is beschuldigd.
Van Miltenburg zegt dat het presidium, nadat De Telegraaf de naam van Voortman had gepubliceerd, had besloten aangifte te doen tegen het GroenLinks-Kamerlid. Leden van het presidium zeggen nu dus dat de beschuldiging richting Voortman nooit met hen is besproken.
Nieuwsuur-verslaggever Dominique van der Heyde noemde deze informatie dinsdagavond zeer belastend voor de Kamervoorzitter. Van Miltenburg zou steeds meer alleen komen te staan in het conflict met Voortman. "Ze begint geheel geïsoleerd te raken, nu ook haar collega's de handen van haar aftrekken", zei Van der Heyde.
Dinsdag spraken Voortman en Van Miltenburg met elkaar, maar dit leidde niet tot een oplossing. Woensdag wordt met het presidium vergaderd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.