RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht snijdt alsnog in winkelplannen Leidsche Rijn

1/2
LEIDSCHE RIJN -

Het nieuwe winkelcentrum in Leidsche Rijn wordt een stuk kleiner dan tot nu toe was gepland. Dat heeft de gemeente Utrecht vandaag bekendgemaakt. Het aangepaste plan komt na felle kritiek vanuit de politiek, projectontwikkelaar ASR, uitbater Corio en retailkenners. Grote winkelketens noemden een vestiging in het nieuwe stadshart te risicovol.

In het nieuwe plan vervalt het complete buurtwinkelcentrum aan de zuidkant en komen er aan de rand van het winkelgebied geen winkels maar woningen, een gezondheidscentrum en horeca. Ook het beoogde warenhuis aan het Brusselplein wordt geschrapt.

Volgens de gemeente passen de maat en opzet beter bij de behoeften van deze tijd. "Het kan meebewegen op vraag en aanbod in de toekomst", aldus de gemeente. Op het Brusselplein moet nu een foodmarkt komen, die geŽxploiteerd wordt door supermarktketen Jumbo. In het centrum wordt ruimte gemaakt voor een bibliotheek, wijkbureau en een aantal horecagelegenheden.


KRITIEK

Er is al jaren kritiek op de bouw van een groot winkelcentrum in het Utrechtse stadsdeel. Begin vorig jaar trok een aantal grote winkelketens zich nog terug uit de plannen. Winkelketens C&A, Primark en V&D noemden een vestiging in Leidsche Rijn te riskant. Projectontwikkelaar ASR gaf al eerder aan minder winkels te willen bouwen: door de economische crisis en de populariteit van internetwinkels zou daar minder behoefte aan zijn.

Brancheorganisatie INretail bestempelde de eerdere bouwplannen in februari nog als niet van deze tijd. "De marktsituatie heeft de oude plannen volledig ingehaald." Onderzoeksbureau Q&A becijferde vorige maand nog dat meer dan tweederde van de grote ketens geen interesse heeft om zich te vestigen in het nieuwe stadshart.


LEEGSTAND

Winkelketens noemden als belangrijke reden om niet naar de Utrechtse vinexwijk te komen de aanwezigheid van andere centra in de omgeving die ook al met veel leegstand kampen. De interesse zou volgens het onderzoek van Q&A groter zijn als het centrum substantieel kleiner wordt.

In de omgeving is al sprake van veel leegstand. Zo staat een deel van het nabijgelegen winkelcentrum The Wall leeg.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -