Gemengde reacties op winkelplannen Leidsche Rijn

LEIDSCHE RIJN - In Utrecht is met gemengde gevoelens gereageerd op de gewijzigde winkelplannen voor Leidsche Rijn. De gemeente Utrecht maakte eerder op de dag bekend dat het nieuwe winkelcentrum een stuk kleiner wordt dan gepland.
Projectontwikkelaar ASR is blij dat Utrecht heeft gesneden in de winkelplannen en noemt het een moedig besluit van de gemeente. "Het is heel verstandig om in Leidsche Rijn 30 procent minder non-food meters te maken. We zijn ook heel blij met de komst van de foodmarkt", aldus Jeroen Messemaecker van ASR.
De nieuwe formule wordt een combinatie van een supermarkt en horeca. "Je kan daar ingrediënten los kopen, je kunt kant-en-klare recepten mee naar huis nemen, maar het is ook mogelijk om recepten warm te laten maken en in de horeca te nuttigen."
Volgens wethouder Kees Geldof van Ruimte zijn de winkelplannen van de vinexwijk gewijzigd vanwege de huidige economische omstandigheden. "Het is een doelstelling om een levendig centrum te krijgen, met veel mensen en horeca. Met de ontwikkelaar hebben we daarom gekozen voor het concept van een grote foodmarkt."

POLITIEK

Utrechtse oppositiepartijen zijn niet enthousiast over het besluit van de gemeente. Het CDA is teleurgesteld in de plannen, met name in de komst van een mega-Jumbo als alternatief voor het eerder geplande warenhuis.
"De komst van de mega-Jumbo zal negatieve gevolgen hebben voor de buurtwinkelcentra in de omgeving, zoals Parkwijk, Terwijde en Vleuterweide. Dit hele plan zal als een boemerang terugkomen", aldus Bert-Jan Brussaard. De plannen zullen daarnaast tot meer leegstand leiden, verwacht het CDA.
Ook de PvdA is niet blij en vindt dat de nieuwe plannen onvoldoende aansluiten bij de wensen van de buurt. Raadslid Gadiza Bouazani: "Een kolossale Jumbo Foodmarkt komt niet overeen met de wens voor een gevarieerd centrum. De PvdA-fractie vindt dan ook dat het college hiermee de beloften aan de bewoners links laat liggen."
In het nieuwe plan vervalt het complete buurtwinkelcentrum aan de zuidkant en komen er aan de rand van het winkelgebied geen winkels maar atelierwoningen, een gezondheidscentrum en horeca. Ook het beoogde warenhuis aan het Brusselplein wordt geschrapt. Volgens de gemeente kan in het nieuwe plan beter geanticipeerd worden op vraag en aanbod in de toekomst.

De reacties op de gewijzigde winkelplannen voor Leidsche Rijn lopen uiteen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.