Angel uit conflict Voortman vs. Kamervoorzitter

UTRECHT - Het conflict tussen het Utrechtse GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg lijkt gesust.
Het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer, liet woensdag na zes uur intern overleg weten de reputatieschade die Voortman vorig jaar opliep zeer te betreuren. Voortman was blij met een "goede eerste stap". Het presidium schaarde zich ook achter Van Miltenburg. Vrijdag hebben de twee een persoonlijk gesprek met elkaar.
Het conflict kwam afgelopen maandag in de openbaarheid toen Nieuwsuur een brief onthulde van Voortman waarin zij opheldering eiste van Van Miltenburg en van het presidium over de beschuldigingen aan haar adres van het lekken van vertrouwelijke stukken. Voortman zou dat gedaan hebben tijdens de benoemingsprocedure voor een nieuwe Nationale ombudsman, vorig voorjaar. Er kwam een Rijksrecherche-onderzoek, dat Voortman volledig vrijpleitte.
Voortman was toen de verdenkingen naar buiten kwamen wel meteen een maand geschorst door haar fractievoorzitter Bram van Ojik en haar reputatie liep schade op. Dat laatste erkent het presidium in een brief aan haar en aan Van Ojik. Het presidium schrijft verder dat een aantal vragen van Voortman moet worden besproken in een nieuw gesprek tussen haar en Van Miltenburg. "Het presidium heeft er alle vertrouwen in dat u beiden in staat zult zijn om tot een voor u beiden bevredigende oplossing te kome", aldus de brief die namens het presidium is ondertekend door de griffier van de Tweede Kamer.
In de brief stelt het presidium dat het Van Miltenburg vorig jaar juni machtigde om aangifte te doen bij de Rijksrecherche van lekken van vertrouwelijke informatie naar diverse media in de benoemingsprocedure van de nieuwe Nationale ombudsman. Dat was een algemene aangifte, die niet gericht was tegen Voortman. Ook ging het om het lekken van stukken, niet om het schenden van het ambtsgeheim. Dat Voortman uiteindelijk aan een specifiek onderzoek werd onderworpen was "louter de verantwoordelijkheid van de Rijksrecherche", staat in de brief.
Ook nu het Kamerbestuur met meer informatie naar buiten is gekomen, heeft Voortman nog wel vragen. "Zoals hoe mijn naam bij De Telegraaf terecht is gekomen. En hoe zit het met die twee lijstjes waardoor eigenlijk al duidelijk was dat ik het niet gedaan kon hebben. De voorzitter heeft me uitgenodigd om verder te spreken en op die uitnodiging ga ik heel graag in."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.