"Troep Nedereindse Plas is geen afval maar puin"

UTRECHT - Het puin dat aan de oppervlakte komt in de Nedereindse Plas is geen afval. Dat beweert de gemeente Utrecht na onderzoek.
Vorige week berichtte RTV Utrecht over divers afval dat zichtbaar is aan de oevers van de plas. De troep ligt vlak naast het gebied waar Ballast Nedam eerder de plas aan het saneren was. In een aantal items was te zien dat er oude rioolbuizen in het water liggen en dat er betonblokken en metalen delen uit het water steken. Verder steken er rollen plastic uit de oever.
Volgens de gemeente is dit geen afval, maar puin dat door een vorige eigenaar van de plas is aangebracht als oeverversterking. Welke eigenaar dat is, wil de gemeente niet zeggen. Het is dus onduidelijk of dit aannemer Mourik is. De gemeente geeft toe dat er nooit een analyse is gemaakt van het materiaal dat in dit gebied ligt. Dat geldt voor het grootste deel van het afval op het terrein.
De Nedereindse Plas was tot eind jaren 80 een vuilnisstort. Onderzoek heeft aangetoond dat er allerlei schadelijk afval illegaal is gestort, maar het is nooit duidelijk geworden wat er precies ligt. De gemeente zegt dat het puin aan de oevers in een later stadium wordt afgedekt en dat uitstekende delen worden verwijderd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.