Utrechtse zorgboerderijen hebben steeds minder cliënten

LEUSDEN/ALMELO - Het aantal cliënten van Utrechtse zorgboerderijen neemt verder af. Sinds dit jaar zijn veel zorgtaken van het Rijk overgeheveld naar de gemeentes.
Speciale wijkteams moeten nu beoordelen of iemand in aanmerking komt voor dagbesteding. Dat gaat niet altijd goed. Soms worden mensen te makkelijk naar betaald werk of vrijwilligerswerk begeleid, terwijl ze dat eigenlijk niet aankunnen.
Het wijkteam beoordeelt op dit moment alleen nieuwe cliënten. Volgend jaar worden ook de cliënten beoordeeld die nu al bij een zorgboerderij zitten.
Zorgboerderijen maken zich zorgen. "Ik denk dat er sowieso meer geld moet komen", zegt Elize Wedman van zorgboerderij Horsewise in Leusden. "Maar er moet ook een besef komen dat je niet zomaar kunt bezuinigen zonder dat er problemen ontstaan. De kinderen en volwassen die de dagbesteding doen hebben die hulp gewoon nodig."
Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP wil dat dagbesteding deel uit gaat maken van een gemeentelijk basispakket, waar iedereen aanspraak op kan maken. GroenLinks en D66 zijn het eens met de SP.

Zorgboerderijen maken zich zorgen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.