"Baarnse wethouders vergeten"

BAARN - De demissionaire wethouders Margreet Breukelaar en Peter Blokker in Baarn houden de eer aan zichzelf en hebben de burgemeester hun ontslag aangeboden.
Begin maart ontstond trammelant in Baarn. Er was onvoldoende vertrouwen tussen D66, PvdA, GroenLinks en de lokale partij BOP. D66 stapte uit het college, BOP-wethouder Koudstaal legde zijn functie neer. Niet veel later stelden collega's Breukelaar (GroenLinks) en Blokker (PvdA) hun portefeuilles beschikbaar, maar zij werkten ondertussen wel gewoon door. Vorige week was er witte rook en werden de nieuwe wethouders gepresenteerd en toen was voor het tweetal de maat vol. "Als we gewoon naar ons werk waren gegaan, dan hadden we met zes wethouders gezeten," aldus Peter Blokker.
"Sinds het uitbreken van de crisis heeft de formateur geen contact met ons opgenomen en tot op heden zijn wij (nog) niet benaderd met het verzoek om onze taken over te dragen aan de nieuw te benoemen wethouders", schrijven Blokker en Breukelaar in een verklaring. "Met het voorstel van de benoeming van vier nieuwe wethouders heeft de raad ons echter impliciet ons ontslag aangezegd, iets wat hij normaliter slechts met een motie van wantrouwen kan doen en alleen bij disfunctioneren van de betrokken wethouder(s). Wij weten dat daar geen gronden voor zijn."
Op 23 april worden in Baarn vier nieuwe wethouders voordragen. "Wij concluderen daaruit dat ons vertrek gewenst is. Zes wethouders zou immers wel erg veel van het goede zijn! Bij voorkeur nemen we ontslag op inhoudelijke gronden. Helaas kunnen we daarvoor in het 'nieuwe' coalitieakkoord geen enkel aanknopingspunt vinden", aldus Blokker en Breukelaar.
De gemeente Baarn laat het volgende weten: "Nadat de Baarnse wethouders van D66 en de Baarnse Onafhankelijke Partij (BOP) begin maart hun ontslag hadden ingediend, hebben de wethouders van PvdA en GroenLinks beiden besloten de werkzaamheden in demissionaire staat voort te zetten tot de benoeming van een nieuw college. Een en ander is breed gecommuniceerd. Op 23 april worden nieuwe wethouders voorgedragen aan de gemeenteraad. De wethouders van PvdA en GroenLinks hebben per brief aangegeven hun ontslag in te dienen per 23 april. Het ontslag van een wethouder is een zaak van de wethouder zelf of van de gemeenteraad, waarin de gemeente geen rol heeft."

Peter Blokker: "Als we gewoon naar ons werk waren gegaan, dan hadden we met zes wethouders gezeten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.