Kamp Amersfoort gedenkt 70 jaar vrijheid

AMERSFOORT/LEUSDEN - In Leusden is zondag stilgestaan bij de bevrijding van Kamp Amersfoort, precies 70 jaar geleden. Op 19 april 1945 werd het kamp door de Duitse autoriteiten officieel overgedragen aan het Rode Kruis.
Oud-gevangene van het kamp Nico van Hasselt spraken de genodigden toe. "Ik heb zeven maanden op Zaal C gezeten, 24 uur per dag, 7 dagen per week, samengepakt met dik 80 man", aldus Van Hasselt. "Het maakte ons tot één geheel. Alles draaide om kameraadschap en om elkaar te helpen. De periode in Kamp Amersfoort heeft van mij een ander mens gemaakt."
Ook vice-president Piet Hein Donner van de Raad van State nam het woord, er werden kransen gelegd en er was een defilé langs het monument 'Gevangene voor het Vuurpeloton'. Daarna werden twee minuten stilte in acht wordt genomen.

GREBBELINIE

Kamp Amersfoort ligt op de grens tussen Amersfoort en Leusden en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen als kazernecomplex voor soldaten die aan de Grebbelinie werkten. In 1941 kwamen de eerste gevangenen naar het concentratiekamp.
Naar schatting zaten er tussen 1941 en 1945 zo'n 35.000 mensen gevangen in het kamp, 500 van hen overleden daar, ruim 10.000 anderen werden doorgestuurd naar Duitse kampen.
Tussen het vertrek van de kampleiding en de bevrijding van Nederland op 5 mei was het kamp een veilige enclave in bezet gebied en bleven de bevrijde bewoners van het kamp binnen de muren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.