Nederlandse zanger Dave in Parijs geridderd

PARIJS - De Nederlandse chansonnier Dave, die zijn grootste hits in de jaren zeventig scoorde, is in Parijs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De zanger, die eigenlijk Wouter Otto Levenbach heet en ooit eindexamen deed aan het Baarnsch Lyceum, kreeg zijn onderscheiding op de Nederlandse ambassade.
Levenbach is een beroemdheid in Frankrijk, waar hij al sinds de jaren zestig woont. In de jaren zeventig scoorde hij daar meerdere hits. De zanger rekent onder andere chansonnier Gérard Lenorman tot zijn vrienden.

DANKWOORD

"De eerste twintig jaar van je leven zijn zo enorm belangrijk. Je culturele achtergrond wordt er blijvend door bepaald. Dik Trom, Kapitein Rob en Woutertje Pieterse: al die dingen vergeet je nooit meer'', zei hij vrijdag tijdens zijn dankwoord.
Ambassadeur Ed Kronenburg prees Levenbach voor de bijzondere bijdrage die hij heeft geleverd aan het uitdragen van "de Nederlandse cultuur, normen en waarden''. Behalve als zanger wordt Dave (70) in Frankrijk gewaardeerd om zijn directheid en gevoel voor humor.
Om die reden is hij een graag geziene gast in tv-programma's, zoals de Franse versie van Hollands Got Talent. Nu trekt hij wekelijks 1,6 miljoen kijkers met een eigen show waarin hij collega-muzikanten ontvangt.
Volgens Kronenburg behoort het oeuvre van Dave tot de Franse en internationale muziekcanon. Hij had hits als Vanina, Dansez Maintenant (nummer 1 in Nederland in 1975) en Du côté de chez Swann. "Dave weet als geen ander het bredere Franse publiek te bereiken en is daarmee ook een ambassadeur van Nederland."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.