Bommetje onder Houtense vuurwerkshow

HOUTEN - In de gemeente Houten is discussie ontstaan over een vuurwerkshow die gepland staat voor Bevrijdingsdag op 5 mei.
De show vindt plaats bij de Lek, tussen Schalkwijk en Culemborg. Critici vinden het niet kunnen dat er vuurwerk wordt afgeschoten op een plek waar veel broedende vogels zitten en snappen niet dat de provincie daarmee akkoord gaat.

VERGUNNING

GroenLinks in Houten heeft vragen gesteld aan het college. Leen de Koster, van de Stichting Culemborg en Oranje, gaat het vuurwerk afsteken. Hij vindt de ophef onzin. "Wij hebben een vergunning gekregen waarin staat dat het gebied waar wij het vuurwerk afsteken totaal niet in aanmerking komt voor bescherming van broedende vogels en dat die daar niet ook niet zijn."

TELLING

"Dat is niet waar", zegt raadslid Hilde de Groot van GroenLinks. "De milieuwerkgroep doet regelmatig tellingen in Steenwaard. Daar zitten ontzettend veel ganzen en andere vogels, en die broeden ook."
Niet alleen GroenLinks protesteert tegen de vuurwerkshow. De Koster krijgt naar eigen zeggen schimmige telefoontjes van anonieme mensen die boos zijn. Toch is hij niet bang dat hij het evenement moet afblazen.
GroenLinks windt zich niet alleen op over het vuurwerk; er spelen meer zaken in Houten die de partij niet aanstaan. Zo maakt raadslid De Groot zich druk over een paal waarop ooievaars kunnen broeden. Die is door de gemeente neergezet op een plek waar zeldzame kikkers leven. Ook werden onlangs bomen gekapt waardoor allerlei beschermde vogelsoorten hun nest kwijt raakten.
GroenLinks heeft vragen gesteld aan het college, in de hoop dat Houten voortaan verstandiger omgaat met de dieren.

Bommetje onder Houtense vuurwerkshow

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.