Zeldzame kleurenfilm over nasleep Tweede Wereldoorlog gevonden

SOESTERBERG - In het Nationaal Militair Museum in Soesterberg zal op zaterdag 2 mei voor het eerst een bijzondere amateurfilm over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog te zien zijn. De film is helemaal in kleur en dus erg zeldzaam.
Ook de inhoud van de film wijkt af van het gangbare beeld: er is minder nadruk op bevrijdingsfeesten maar meer op het verwoeste Nederland.
Direct na de bevrijding van Deventer in april 1945 zijn filmmaker Alex Roosdorp en zijn vrouw Marie Roosdorp-Van de Berg begonnen met het vastleggen van de verwoesting in Nederland.
De film zit dan ook vol met beelden van kapotgeschoten steden, vernielde infrastructuur en land dat onder water staat. Ook is te zien hoe Nederlanders het dagelijkse leven na de bevrijding weer oppakten met armoede, herstelwerkzaamheden, feesten en veel reizende mensen.
De film is op 2 mei in het Nationaal Militair Museum te zien. Dat heeft een boel objecten die in de film voorkomen, zoals Canadese legervoertuigen, wapens, kleding en affiches, in de collectie en zal die ook tentoonstellen.
De beelden zijn na de eerste vertoning in Soesterberg ook in filminstituut EYE in Amsterdam te bewonderen. Daar werd de film enige tijd geleden in de kluizen gevonden. De beelden worden voor het eerst voor een publiek vertoond.

Hedwig Saam van NMM over de bijzondere film
Eerste beelden van zeldzame kleurenfilm WOII

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.