Sluiting zorginstelling Pyxis was onjuist

ZEIST - Zorginstelling Pyxis had niet definitief gesloten mogen worden. Dat oordeelt de Raad van State. Pyxis werd in 2012 gesloten nadat bleek dat er cliënten in een voormalig benzinestation woonden. In dat benzinestation aan de Antonlaan in Zeist was kort daarvoor een jonge cliënt overleden.
Volgens de Raad van State heeft de staatssecretaris terecht ingegrepen, maar had hij de instelling een kans moeten geven om de situatie te verbeteren. Dat heeft hij niet gedaan. De rechter stelde de staatssecretaris eerder in het gelijk. Pyxis ging vervolgens in hoger beroep bij de Raad van State. De instelling kreeg hier wel gelijk.
Advocaat Versteeg van Pyxis zegt dat nu het ministerie aan zet is. Maar hij verwacht dat deze uitspraak uiteindelijk zal kunnen leiden tot een schadevergoeding voor Pyxis. Hoe hoog dat bedrag moet zijn, is nog niet bekend.

STRIJD

Pyxis heeft op dit moment geen cliënten. De oud-clienten zijn nog wel verwikkeld in een strijd met het zorgkantoor. Die wil namelijk een groot bedrag aan uitgekeerde PGB's terug hebben. Deze Persoonsgebonden Budgetten zijn volgens het zorgkantoor ten onrechte uitgekeerd.

FRAUDE

De cliënten vermoeden dat Pyxis of de boekhouder van de instelling fraude heeft gepleegd. Over deze zaak zijn eerder vragen gesteld in de Tweede Kamer. De staatssecretaris, politiek en zorgkantoren zijn nog steeds in overleg hoe met dit soort situaties moet worden omgegaan. Cliënten van dit soort instelling zijn doorgaans niet in staat om tienduizenden euro's terug te betalen.

Sluiting zorginstelling Pyxis was onjuist

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.