Groeiend verzet tegen gasboringen Woerden

WOERDEN - Op de informatieavond over de voorgenomen olie- en gasboringen onder de woonwijk Molenvliet in Woerden worden veel tegenstanders verwacht. Bestuurders en inwoners van Het Groene Hart hebben de krachten gebundeld om de plannen tegen te houden. De bijeenkomt op woensdagavond is georganiseerd door de gemeente Woerden.
Het Canadese bedrijf Vermilion Energy wil het Papekopveld tussen Bodegraven-Reeuwijk en Woerden vanaf 2017 in gebruik gaan nemen en heeft daarvoor al de noodzakelijke vergunningen.
Woerden wil dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) de uit 2009 stammende winvergunning intrekt, nu recent is gebleken dat de veiligheid van Groningers in het geding is door de gasboringen daar. De gemeente Oudewater ondersteunt dat verzoek, terwijl Bodegraven-Reeuwijk nader onderzoek naar de gevolgen wil.
Vermilion Energy heeft eerder al proefboringen in het gebied gedaan, maar het veld nooit in productie genomen. Toen het bedrijf in november vorig jaar aan de provincie Utrecht om een tijdelijke afrit voor vrachtverkeer aan de snelweg A12 vroeg, ontdekten de inwoners van het Groene Hart de nieuwe boorplannen.
Hoewel de boorinstallatie in Waarder staat, bevinden olie en gas zich grotendeels onder Woerdense grond. Ook de ontsluiting gaat via een Woerdense weg. Bewoners van boerderijen in Diemerbroek bij Oudewater vrezen ook overlast door de boringen. De buurgemeente van Woerden verzet zich tegen elke vorm van winning van fossiele brandstoffen.
Vermilion zegt in het winplan uit 2009 dat de bodem hooguit 2 centimeter zal dalen. Trillingen zijn volgens het bedrijf niet te verwachten. Woerden trekt dat in twijfel: "Dezelfde partijen die in Groningen onzorgvuldig met de belangen van burgers zijn omgegaan, hebben ook de vergunning voor Vermilion afgegeven. Het is nog onduidelijk hoe de slappe veenbodem van het Groene Hart reageert op boringen."
Over de olie- en gasboring bij Woerden zijn Kamervragen gesteld. Minister Kamp heeft kortgeleden laten weten dat hij tijd nodig heeft om antwoorden te kunnen geven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.