Kamp: Nu geen olie- of gaswinning bij Woerden

WOERDEN - Olie- of gasboringen bij Woerden zijn "op dit moment niet aan de orde". Dat laat minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag weten.
Bestuurders en inwoners van Woerden en omstreken verzetten zich massaal tegen plannen van het Canadese bedrijf Vermillion voor olie- of gaswinning in het gebied vanaf 2017. Kamp zegt die onrust te begrijpen, maar zegt ook dat de vergunning van Vermillion uit 2009 stamt en "niet meer actueel is."

VERGUNNING

"Sinds 2009 zijn we meer te weten gekomen over wat de gevolgen van gaswinning kunnen zijn en daar hebben we lessen uit getrokken. Daarom ga ik deze oude vergunning opnieuw beoordelen", aldus de minister. "Dat betekent dat Vermillion een nieuw winningsplan bij mij moet indienen indien ze besluiten tot olie- en gaswinning over te willen gaan."
De minister belooft die aanvraag kritisch te beoordelen. "Waarbij de veiligheid en betrokkenheid van de bewoners vooropstaat, zoals door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onlangs geadviseerd in haar rapport over de gaswinning."
Kamp: "Ik zal in dat geval het Staatstoezicht op de Mijnen en TNO vragen de mogelijke risico's in kaart te brengen en zal de bewoners, gemeente en provincie betrekken bij mijn besluit over de gaswinning bij Woerden."

INFORMATIEAVOND

De gemeente Woerden organiseert woensdagavond een informatieavond over de voorgenomen olie- en gasboringen onder de woonwijk Molenvliet. Daar worden veel tegenstanders verwacht. Bestuurders en inwoners van Het Groene Hart hebben de krachten gebundeld om de plannen tegen te houden.
Vermilion Energy heeft eerder al proefboringen in het gebied gedaan, maar het veld nooit in productie genomen. Toen het bedrijf in november vorig jaar aan de provincie Utrecht om een tijdelijke afrit voor vrachtverkeer aan de snelweg A12 vroeg, ontdekten de inwoners van het Groene Hart de nieuwe boorplannen.
Vermilion zegt in het winplan uit 2009 dat de bodem hooguit 2 centimeter zal dalen. Trillingen zijn volgens het bedrijf niet te verwachten. Woerden trekt dat in twijfel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.