Hoofdverdachte megaproces illegale dierenhandel ontkent

WOERDEN - Willem P., hoofdverdachte in het megaproces tegen illegale dierenhandel, ontkent dat hij iets met illegale dierenhandel te maken heeft. Dat bleek op de eerste zittingsdag van de zaak. In totaal zijn er vier dagen voor de zaak uitgetrokken.
In de rechtbank in Utrecht startte woensdagochtend het megaproces over illegale dierenhandel. Volgens het Openbaar Ministerie vormen vier mannen een criminele organisatie, gericht op de handel in exotische dieren.
Dierenhandelaar Willem P. is al 37 jaar actief in deze branche. Hij heeft zijn huidige bedrijf overgenomen van zijn vader. Voordat justitie onderzoek deed naar P. kocht en verkocht de Woerdenaar tussen de 100.000 en 150.000 dieren per jaar.

INVAL

De schuur van P. is één van de plekken waar de politie in 2012 een inval deed. Het ging om een grote vangst, vertelt Mirjam Mol van het Functioneel Parket, waaronder een aantal vogels. Volgens het Openbaar Ministerie verdienden de vier verdachten naar schatting tonnen met de illegale handel in dieren.
De dieren zijn niet alleen illegaal verkregen, zegt het OM. Justitie vermoedt ook dat de mannen zich niet aan de regels hielden bij het vangen en vervoeren van de dieren. Zo werden de vogels mogelijk met zogenoemde lijmstokjes gevangen en dat is illegaal.
De Utrechtse handelaar Sebastiaan Scheffer importeert en verhandelt al jaren legaal dieren en heeft de zaak op de voet gevolgd. Op beelden van Justitie van de inval heeft hij niets illegaals gezien, zegt Scheffer. Hij verwacht dan ook geen schokkende uitkomst van de rechtszaak.

Hoofdverdachte megaproces illegale dierenhandel ontkent

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.