Veenendalers eisen duidelijkheid over verkabeling

VEENENDAAL - Inwoners van Veenendaal willen dat er snel duidelijkheid komt over de plannen om hoogspanningskabels onder de grond te brengen. Daarover wordt al jaren gepraat, maar door ruzie tussen gemeente en Rijk over de kosten, komt het er maar niet van.
Veenendalers hebben last van hoofdpijn en kapotte apparaten door de hoogspanningskabels die vlak boven hun hoofd hangen. Ze hopen dan ook dat de kabels snel onder de grond zullen verdwijnen.
De verkabeling is technisch haalbaar en er zijn al twee tracés uitgewerkt, maar kost naar schatting tussen de 25 en 27 miljoen euro. In een nieuwe wet staat dat het Rijk 75 procent van een verkabeling voor zijn rekening moet nemen. Gemeentes moet 25 procent meebetalen.
Veenendaal is niet van plan zoveel geld neer te tellen voor het onder de grond brengen van de kabels. "De kosten voor de gemeentes zijn nu onevenredig hoog", zegt wethouder Nermina Kundic. Ze heeft samen met andere wethouders gevraagd of de wet niet aangepast kan worden.
Woensdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur heeft de gemeente een inloopavond georganiseerd waar ook medewerkers van TenneT informatie geven over de verkabeling.

Veenendalers eisen duidelijkheid over verkabeling

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.