Akkoord bed, bad en brood: Utrecht vangt illegalen tijdelijk op

UTRECHT - Er komt een tijdelijke en sobere opvang voor illegalen in vijf grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben zich geschaard achter het compromis dat de top van de regeringscoalitie eerder wist te bereiken over de opvang van illegalen.
De opvang blijft beperkt tot enkele weken. Daarna worden illegalen teruggestuurd naar eigen land vanuit het aanmeldcentrum Ter Apel. Wie daaraan weigert mee te werken, wordt alsnog op straat gezet. Bovendien geldt dat burgemeesters de verantwoordelijkheid houden voor de openbare orde en op basis van hun zorgplicht mensen op individuele basis kunnen opvangen.
Het is de bedoeling dat andere gemeenten stoppen met het opvangen van illegalen. Op dit moment zijn er nog enkele tientallen gemeenten die uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen. Zij mogen dat blijven doen tot de Raad van State daar later dit jaar een definitief oordeel over heeft geveld.
De burgemeesters van de vijf grote steden zijn positief over het plan, aldus de bronnen binnen de regering. Wel moet het kabinet met hen nog een definitief bestuursakkoord sluiten.

UTRECHT

Stichting Toevlucht, die in Utrecht vorig jaar opvang bood voor zo'n 100 uitgeprocedeerde asielzoekers, noemt het positief dat er door het besluit zicht komt op de problematiek van mensen die moeten vertrekken, maar die nergens naartoe kunnen.
"We vangen sinds 2013 zo'n tachtig mensen per jaar op en hebben inmiddels de ervaring dat het merendeel niet uitzetbaar is. Nu dat duidelijker in beeld komt, is de logische volgende stap dat we gaan nadenken wat er met niet-uitzetbare mensen moet gebeuren", aldus Ageeth Weelink van de stichting. In heel de regio Utrecht worden op dit moment zo'n 150 mensen opgevangen.

AMERSFOORT

Stichting Kwintes, die crisisopvang verzorgt in de gemeente Amersfoort, zegt in een reactie dat ze doorgaan met de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers totdat zij concreet te horen krijgen wat het nieuwe beleid is. "Vervolgens zullen we de mensen dan warm overdragen naar een nieuwe locatie", aldus Arthur Koerts van de stichting.
De regeringspartijen stonden vorige week nog lijnrecht tegenover elkaar over de illegalenopvang. Voortgang werd er nauwelijks gemaakt en een kabinetscrisis dreigde. Afgelopen weekeinde kwam de omslag. Toen ging Rutte bij Samsom op bezoek en hadden Zijlstra en Asscher een gesprek in aanwezigheid van PvdA-burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.
Het is de bedoeling dat VVD en PvdA woensdagavond het akkoord definitief bezegelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.