Verdacht materiaal bij school Wijk bij Duurstede was asbest

WIJK BIJ DUURSTEDE - Het verdachte materiaal dat vorige week op de speelplaats van de oude St. Jozefschool in Wijk bij Duurstede werd gevonden, blijkt inderdaad asbest te zijn. Dat meldt de gemeente Wijk bij Duurstede na onderzoek.
Door de nieuwe vondst heeft de gemeente besloten om het speelterrein geheel te laten afdekken, zodat er geen risico meer is voor spelende kinderen. De werkzaamheden daarvoor zullen in overleg met omwonenden worden uitgevoerd, aldus de gemeente. Mogelijk worden er op een later tijdstip grasmatten of tegels geplaatst.
Volgens de GGD regio Utrecht is de kans klein dat kinderen met schadelijke stoffen in contact zijn gekomen. "Asbest kan een risico vormen wanneer losse vezels in de lucht terecht komen en worden ingeademd. De gevonden stukjes asbest zijn hechtgebonden: dat betekent dat asbestvezels niet makkelijk uit dit materiaal vrijkomen", aldus de GGD.
De school moest in 2012, eerder dan gepland, voorgoed de deuren sluiten toen de kankerverwekkende stof werd aangetroffen. Het gebouw is inmiddels gesloopt, maar vorig jaar bleek er bij de aanleg van een speelplek nog asbest te liggen. De gemeente liet de grond toen tot een halve meter diep uitgraven en stortte er schoon zand.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.