"Utrecht blijft bed, bad en brood aanbieden"

UTRECHT - Wat Den Haag ook zegt, Utrecht blijft bed, bad en brood geven aan uitgeprocedeerde asielzoekers. D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure zegt dat tegen RTV Utrecht in een reactie op het gesloten akkoord van de regeringscoalitie over de opvang voor illegalen.
"Ik maak mij er in Utrecht keihard voor dat wij gewoon een goede opvang blijven geven, want het heeft geen enkele zin om deze mensen op straat te laten leven", zegt Verschuure. "In Utrecht bieden we al heel lang bed, bad en brood aan. We hebben ook een goede noodopvang."

ZORGPLICHT

Verschuure wijst op de zorgplicht van de gemeente. "Dat betekent dat als mensen in onmenselijke omstandigheden op straat leven, je daar als gemeente voor moet zorgen. Dat zullen we blijven doen, wat Den Haag ook zegt."
Ook andere politieke partijen in de stad zijn niet te spreken over het akkoord. GroenLinks noemt de gevolgen van de plannen een ramp. De partij wil daarom een debat in de gemeenteraad over de gevolgen van de plannen.

DESASTREUS

"De plannen lijken desastreus, in eerste instantie voor asielzoekers die geen kant op kunnen", zegt GroenLinks-raadslid Tara Scally. "Maar ook voor al die welwillende gemeenten die uit moreel plichtsbesef deze mensen een dak, een bed en een bord eten willen geven."
PvdA-leider Diederik Samson is tevreden met het compromis dat de top van VVD en PvdA hebben bereikt. "Ik denk dat er iets moois ligt. Het is een goed compromis voor beide partijen."

KRANKZINNIG

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold noemt het een "krankzinnig Haags compromis". Volgens hem worden de problemen met dit akkoord alleen maar verschoven naar een aantal gemeenten.
De SP vindt dat de inhoud van het akkoord geen oplossing is voor het probleem van mensen op straat. "Het is onacceptabel dat het kabinet nu het probleem alleen maar groter maakt. Want over een paar weken staat straks iedereen weer op straat, ook de mensen die nu wél in opvang zitten", aldus fractievoorzitter Emile Roemer.

WANGEDRAG

PVV-leider Geert Wilders vindt dat de VVD het wangedrag van illegalen beloont met extra opvang. "De PVV is hier absoluut niet over te spreken. Illegalen die zich niet aan hun vertrekplicht hebben gehouden krijgen nu op kosten van de belastingbetaler opvang aangeboden. Dat is de wereld op zijn kop."
Tweede-Kamerlid Joel Voordewind van de ChristenUnie verwacht dat er dinsdag een debat komt over de uitkomsten. Zijn partij zal dan de bezwaren tegen de plannen kenbaar maken. "We hopen dat gemeenten dat ook zullen doen, evenals vluchtelingenorganisaties. Maar ook van gemeenteraden en wethouders hebben we reacties gehad, dus ik denk dat het protest wel los zal komen."

"Utrecht blijft bed, bad en brood aanbieden"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.