Dreigement aan gemeenten die toch illegalen opvangen

UTRECHT - Gemeenten die geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer mogen opvangen, maar dat wel blijven doen, riskeren een korting op hun integratiebudget voor nieuwkomers. Dat staat in de brief van het kabinet.
Premier Mark Rutte wilde woensdagavond tijdens een rechtstreeks op televisie uitgezonden persconferentie niets zeggen over deze dwangmaatregel, omdat hij dan "meteen bij de ongezellige kant" van het coalitieplan voor de opvang van illegalen zit.

DWANGMAATREGEL

Het kabinet wil afspraken maken met de gemeenten over het nieuwe opvangplan. Als Rutte nu al in het openbaar iets zou zeggen over de dwangmaatregel die het kabinet achter de hand houdt, draagt dat volgens hem niet bij aan het sluiten van een zogeheten bestuursakkoord.
De plannen houden in dat de er zes steden overblijven met een opvangvoorziening; Ter Apel en de vijf grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Alle andere opvanglocaties moeten sluiten. Voor de aanpassingen van het opvangstelsel stelt het kabinet jaarlijks 15 miljoen euro beschikbaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.