NS bestelt 58 'Flirt'-sprinters met toilet en stopcontact

UTRECHT - De nieuwe sprinters van de NS krijgen een toilet, brede deuren voor rolstoelgebruikers en stopcontacten met usb-aansluitingen. Het spoorbedrijf in Utrecht heeft woensdag 58 treinstellen van het type 'Flirt' gekocht bij het Zwitserse bedrijf Stadler. Ze worden eind volgend jaar op het Nederlandse net verwacht.
De treinen zijn energiezuinig, zegt de NS, omdat het rijden minder stroom kost. Klanten zullen zich volgens het vervoersbedrijf veilig voelen omdat er veel doorkijk is, waardoor ze snel kunnen zien wie er nog meer in de trein zit en waar de conducteur is.
Stadler heeft inmiddels in diverse landen ruim duizend sprinters van het type Flirt verkocht. Nederland krijgt 33 treinen van drie rijtuigen en 25 treinen van vier rijtuigen. Daarmee kan de NS zo'n tienduizend zittende en staande passagiers vervoeren. Met de order is ongeveer 280 miljoen euro gemoeid.
In 2018 levert treinenbouwer CAF nog eens 118 nieuwe sprinters. Die heeft de NS eind vorig jaar besteld. Ook loopt er nog een aanbesteding voor nieuwe intercity's, die vanaf 2021 op de Nederlandse rails moeten rijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.