Autoclubs stappen naar rechter om milieuzone Utrecht

UTRECHT - Automobielclub KNAC stapt samen met tientallen klassieke autoclubs naar de rechter om de milieuzone in de binnenstad van Utrecht van tafel te krijgen. Dat maakte de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club donderdag bekend.
"Milieuzones kosten de belastingbetaler miljoenen en leveren voor het milieu niets op. Bovendien mag elke stad zijn eigen voorwaarden aan zo'n zone verbinden. Daardoor is het voor de automobilist totaal onduidelijk wat hij wel of niet mag", zegt Peter Staal, directeur van de KNAC.
De belangenclub sleept in eerste instantie de gemeente Utrecht voor de rechter, de eerste stad in Nederland waar een milieuzone is ingevoerd. "Utrecht kan beter het vuile openbaar vervoer met zijn rokende, dieselgestookte stads- en streekbussen aanpakken. Die mogen wél gewoon de milieuzone in", aldus de directeur.
Volgens de KNAC is in verschillende Duitse steden gebleken dat het instellen van milieuzones voor personenauto's niets heeft opgeleverd. "De kosten waren gigantisch en het effect nul. In Utrecht ga je nu hetzelfde zien. Het is een overbodige maatregel, gericht op de verkeerde groep", zegt Staal.
Volgens de autoclub is er inmiddels al veel veranderd in het dieselgebruik. "Zowel de lucht in Nederland als de nieuwe auto's worden met de dag schoner. Feitelijk is de uitstoot van het personenautoverkeer binnenkort geen issue meer."
De KNAC probeerde al eerder de milieuzone in Utrecht tegen te houden door een referendum af te dwingen. Daarvoor werden echter te weinig handtekeningen opgehaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.