Eis tot 2 jaar cel voor dierenhandelaar uit Woerden

WOERDEN - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 8 voorwaardelijk, geëist tegen de Woerdenaar Willem P. wegens wereldwijde illegale handel in beschermde en niet-beschermde diersoorten. Ook wil het OM dat hij een verbod krijgt om nog te handelen in dieren.
P. maakt volgens het OM deel uit van criminele organisatie. Naast P. hoorde zijn handelspartner in Dubai 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 voorwaardelijk, tegen zich eisen. Tegen twee medeverdachten eist het OM werkstraffen van 240 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen.
De zaak kwam aan het rollen in 2012 na een inval in een schuur van P. in Woerden, waar onder meer verwaarloosde dwergvalken, waterschildpadden, roodhalsganzen, een rolstaartbeer, eekhoorns en een aantal vogels werden aangetroffen.

SMOKKELROUTES

Volgens het OM gebruikten de verdachten meerdere smokkeltrajecten. Eén daarvan liep via Europese dierentuinen. Zeldzame vogels werden, zogenaamd voor tentoonstellingen of kweekdoeleinden, vanuit Azië en Afrika naar een dierentuin in Europa verzonden maar korte tijd later in de vrije handel voor veel geld verkocht, zegt het OM.
Een andere route liep via vogelmokkelaars, waarbij de verdachten volgens het OM misbruik maakten van regels waarbij een reiziger maximaal 5 gezelschapsdieren van buiten Europa mee mag nemen. Volgens de officier van justitie zijn daarbij autoriteiten misleid en is er valsheid in geschrifte gepleegd.
"Voor verdachten was maar één ding van belang. De handel. De handel was heilig, alles wat daaraan in de weg staat wordt omzeild, ontdoken, omvergeworpen of verdoezeld", aldus de officier.
De zitting in de rechtbank in Utrecht gaat vrijdag en volgende week verder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.