221 koninklijke onderscheidingen in provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn dit jaar 221 mensen benoemd in de Orde van Oranje-Nassau. Dat zijn er bijna net zoveel als vorig jaar, toen er 223 lintjes werden uitgedeeld. De meeste onderscheidingen kwamen terecht in Utrecht, Veenendaal, Woerden en Zeist.
In Renswoude kreeg geen enkele inwoner een onderscheiding. In Bunschoten en in Rhenen kwamen de burgemeesters in actie voor één inwoner. 202 mensen zijn vrijdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast is de provincie 16 Ridders en één Ridder met de zwaarden (militair) rijker.

WETENSCHAPPERS

De hoogste onderscheiding die in onze regio werd uitgereikt, is de Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Die eer viel de Houtense wetenschapper Bert Weckhuysen te beurt. De hoogleraar anorganische chemie en katalyse aan de Universiteit Utrecht behoort tot de internationale top in zijn vakgebied.
Een hoge onderscheiding was er ook voor Peter van Buuren uit Zeist. De bijzonder hoogleraar Bestuursrecht is nu Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

BEROEMDHEDEN

Onder de decorandi zijn vanzelfsprekend veel lokale helden. Zo kreeg Pier Hofstee uit Hoogland een onderscheiding. Hij heeft zich jarenlang ingezet voor meerdere sportclubs in zijn dorp. In Mijdrecht was het feest voor Rob van der Weide, de voormalig beheerder van het Prinsenhuis. Ook werden veel politici onderscheiden, zoals de Utrechtse CDA'er Dick Hoek en VVD-politicus Ronald Verbeek uit Houten.
In een aantal gemeenten was het dubbel feest, want daar werden tijdens de lintjesregen echtparen in het zonnetje gezet. Dat was bijvoorbeeld het geval in Montfoort, Zeist, Baarn en Amersfoort. In de Petruskerk in Woerden werden zelfs twee echtparen koninklijk onderscheiden.

MANNENAANGELEGENHEID

De lintjes zijn net als voorgaande jaren vooral een mannenaangelegenheid. Bijna tweederde van de ontvangers was man. In Soest werden zelfs alleen maar mannen onderscheiden. In Bunschoten en Rhenen was het precies andersom: daar werden louter vrouwen in het zonnetje gezet. In Bunnik en in Woudenberg hielden de dames en heren elkaar exact in evenwicht.
Er was dit jaar weliswaar geen enkele inwoner van Rhenen die een lintje kreeg, maar er is in deze gemeente wel een onderscheiding uitgereikt. Nelie van Wijk-Drost uit Lienden kreeg hem opgespeld door burgemeester Hans van der Pas, omdat ze zich al jaren inzet bij de Ontmoetingskerk in het stadje.

GEMEENSCHAP

Ook in Eemnes werd een 'buitenstaander' verrast. Pater Van Wegen uit Huizen werd met een onderscheiding bedankt voor het vele werk bij onder meer de kathoklieke kerk en gemeenschap in Eemnes.
In het hele land hebben 2838 mensen vrijdag een koninklijke onderscheiding gekregen. Dat is minder dan vorig jaar, toen 3155 mensen een lintje kregen. Het Kapittel voor de Civiele Orden, dat over de onderscheidingen gaat, heeft geen verklaring voor de daling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.