Opvallend meer doden Altrecht tijdens WOII
DEN DOLDER - In de Tweede Wereldoorlog zijn veel meer patiënten in de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder gestorven dan in eerste instantie werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van de psychiatrische instelling Altrecht in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.
Uit het onderzoek blijkt dat van de maximaal 1400 patiënten op het terrein er tijdens de Hongerwinter 408 stierven, ongeveer een kwart dus van alle mensen die in de instelling verbleven. In de tv-uitzending van Dit is de Dag Reportage reageert Altrecht geschokt op de uitkomst van dat onderzoek.
"Je wist natuurlijk wel dat het geen gemakkelijke tijd was, ook niet voor psychiatrische patiënten", vertelt Roxanne Vernimmen van de Willem Arntsz Hoeve. "Maar dat er meer dan een kwart mensen omgekomen is in de Hongerwinter ten opzichte van de ongeveer 1,5 procent in de rest van de provincie, dat is enorm hoog."
TWIJFELS
In de Tweede Wereldoorlog kwam de Willem Arntzs-stichting in handen van de NSB. Joodse patiënten werden uitgeleverd aan de Duitse bezetter. Wat er met de andere, niet-Joodse patiënten gebeurden, is nooit echt onderzocht. Wel hebben de onderzoekers ontdekt dat het sterftecijfer in De Hoeve opvallend hoog was.
Voor het onderzoek is familie benaderd. Uit gesprekken met nabestaanden blijkt dat zij destijds te horen kregen dat hun familielid in de instelling zou zijn overleden aan een ziekte. Maar veel familieleden hebben daar altijd twijfels bij gehad.
VERVOLGONDERZOEK
Altrecht probeert samen met Reinearde in een vervolgonderzoek antwoord te krijgen op de vraag of het hoge sterftecijfer te maken heeft met de macht van de NSB in die tijd. Daarbij zijn de instellingen op zoek naar nabestaanden die dit verhaal herkennen. Zij kunnen contact opnemen met de redactie van RTV Utrecht: nieuws@rtvutrecht.nl.
Dit is de Dag Reportage besteedt zaterdagavond uitgebreid aandacht aan het nieuwe onderzoek in een tv-uitzending om 21:15 uur op NPO 2.
Nieuw onderzoek oorlogsslachtoffers Willem Artnsz Hoeve