BASF De Meern deels dicht wegens veiligheid

DE MEERN - BASF sluit een deel van de fabriek in De Meern om veiligheidsmaatregelen te nemen. Bij het bedrijf zijn regelmatig incidenten met chemische stoffen. De sluiting was gepland, maar voordat het productieproces werd stilgelegd, waren er twee nieuwe incidenten. Volgens de gemeente meldde BASF die te laat bij de autoriteiten.
In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Lot van Hooijdonk dat 400 gram nikkelcarbonaat en enkele grammen Cobalt zijn gemorst. Er zou geen gevaar zijn geweest voor omwonenden of personeel.
BASF heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, geïnformeerd, maar wel veel te laat, zegt Van Hooijdonk. "Het doormelden van deze ongewone voorvallen is echter niet zo spoedig mogelijk gedaan."
Voor het te laat informeren van de twee nieuwe incidenten heeft het bedrijf dan ook een officiële waarschuwing gekregen van de Omgevingsdienst. Volgens BASF was er door nieuwe regels een misverstand en is de Inspectie SZW wel snel op de hoogte gesteld.

SLUITING

Het zijn niet de eerste incidenten bij het bedrijf in De Meern en daarom gaat een deel van de fabriek zes weken dicht. Een woordvoerder van BASF zegt tegen RTV Utrecht dat die sluiting is bedoeld om maatregelen te nemen zodat het morsen van chemicaliën in de toekomst veel minder zal voorkomen.
BASF in De Meern maakt katalysatoren, onder meer met nikkel, waarmee chemische processen worden versneld. BASF laat weten dat in de toekomst het productieproces vaker wordt stilgelegd om de veiligheid te verbeteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.