90 euro boete voor te oude diesel in binnenstad Utrecht

UTRECHT - Automobilisten die vanaf vrijdag met een dieselvoertuig van voor 2001 de binnenstad van Utrecht binnenrijden, riskeren een boete van 90 euro. De gemeente start dan met het uitdelen van boetes aan degene die de regels van de milieuzone overtreden.
Voor vrachtwagens gold al jaren een verbod op rijden in het stadscentrum, maar sinds 1 januari van dit jaar mogen ook oude auto's en bestelbussen op diesel de stad niet meer in. Er wordt gecontroleerd met camera's, flitsauto's en toezichthouders. Utrecht is de eerste Nederlandse stad met zo'n milieuzone.

CONTROLE

Sinds 1 januari staan er langs de invalswegen naar het centrum camera's. Die fotograferen elk nummerbord. De eerste maanden volgde alleen een waarschuwing voor bezitters van oude diesels, maar vanaf vrijdag vallen bekeuringen in de bus. Langs alle wegen staan sinds deze week ook speciale verbodsborden.
Wie in de milieuzone woont en een vieze auto heeft, kan subsidie krijgen voor het laten slopen van de wagen en voor de aanschaf van een schone auto. Volgens de gemeente zijn er sinds begin dit jaar duizenden aanvragen gedaan. "Zo'n 2 tot 3 procent van de autobezitters in het centrum heeft een te oude auto", aldus de gemeente.
De milieuzone geldt ook voor buitenlandse toeristen: "Zij kunnen dezelfde waarschuwingen zien." Bezitters van oldtimers ontspringen mogelijk de dans: als hun antieke auto veertig jaar of ouder is, valt die onder een ontheffing.

KNAC

Automobielclub KNAC kondigde donderdag aan mede namens tientallen klassieke autoclubs naar de rechter te stappen om de Utrechtse milieuzone terug te laten draaien, maar de autoclubs hebben dus mogelijk niets te vrezen.
De KNAC vindt een milieuzone onzin en stelt dat dergelijke gebieden in Duitsland niets opleveren. Utrecht zegt echter dat de lucht in en rond de Duitse milieuzones meetbaar stukken schoner is geworden, terwijl tegelijkertijd versneld oude barrels van de weg verdwijnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.