Drukke koningsnacht: veel gezelligheid en enkele opstootjes

PROVINCIE UTRECHT - De koningsnacht heeft in de hele regio veel bezoekers op de been gebracht. Zo werd in Utrecht de Weerdsingel aan het begin van de zondagavond zelfs een minuut of twintig afgesloten, omdat er te veel mensen waren.
"Via lichtkranten en Twitter hebben we mensen er op gewezen dat ze beter naar andere plekken konden gaan", aldus een woordvoerster van de gemeente Utrecht. "Problemen hebben we nog niet gehad. Het is gezellig druk, en best wel koud."

BEZOEKERSAANTALLEN

De woordvoerster schat in dat er ongeveer net zoveel mensen in Utrecht waren als vorig jaar tijdens koningsnacht. Toen brachten totaal zo'n 100.000 mensen de avond en nacht door in het centrum van de stad. De vrijmarkt begon zondag om 18.00 uur. In de stad waren verder diverse optredens van bandjes en dj's.
In Amersfoort begon om 20.30 uur de Koningsnachtrun, een socialrun van 5 kilometer door de binnenstad. Op de Hof was er daarna live muziek en de festiviteiten trokken veel bezoekers naar de binnenstad. Gezellig druk was het ook in veel dorpen, zoals in Achterveld waar een vuurwerkshow was.
De eerste kermismis van Woerden lijkt voor herhaling vatbaar. Zo'n 150 gelovigen woonden zondag een openluchtdienst bij van de Bonaventurakerk, op de baan van botsauto's op de kermis. De diest stond in het teken van 'zorg voor elkaar' en pastoor Spaan werd voor de gelegenheid bijgestaan door kermispredikant Van Welzenes.

BOETE

In Baarn begonnen de voorbereidingen voor de traditionele vrijmarkt al in de avond en nacht, maar voor de eigenaar van een auto liep dat wat minder goed af. Hij of zij had het voertuig geparkeerd op een plek waar de kleedjesmarkt gehouden wordt. Daarom werd de auto weggesleept en werd een boete uitgedeeld.
Naast alle gezelligheid werden er in de regio ook meerdere aanhoudingen verricht. Zo was er op het feessterrein De Engh in Soest iemand agressief tegen de politie. De man is daarom aangehouden, meldt de wijkagent op Twitter. In de binnenstad van Utrecht zijn tenminste acht aanhoudingen verricht.

MISHANDELING

In Amersfoort werd een man mishandeld op de Weverssingel. De twee daders zijn volgens de wijkagent spoorloos en worden nog gezocht. Het slachtoffer moest door ambulancepersoneel onderzocht worden. Verder meldt de politie de vernieling van een autospiegel in de Krommestraat.
De opgepakte regiogenoten komen mogelijk in aanmerking voor het supersnelrecht. Het OM past namelijk ook in Utrecht het lik-op-stuk-beleid toe. Voor geweld, mishandeling en vernielingen geldt het supersnelrecht. Een officier van justitie kan een verdachte een straf opleggen of laten voorkomen bij de rechter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.