"Koningsdag rustig verlopen"

PROVINCIE UTRECHT - In Utrecht zijn de Koningsdagfeestjes in goede sfeer verlopen. Volgens een woordvoerster van de gemeente Utrecht was het "super en genoten de mensen van de zon en de vrijmarkten". In totaal zijn in de stad Utrecht 34 mensen aangehouden.
Vooral mensen die "ruzietjes" hadden en mensen die te veel drank op hadden. Maar ondanks de tientallen arrestaties, spreekt ook de politie van een rustig verlopen Koningsdag. "Als we dat vergelijken met vorig jaar, dan is dat aantal een lichte daling", zegt een woordvoerder van de politie. "Goed, het zijn er 34, maar aan de andere kant zeggen we ook: ruim 100.000 bezoekers, dan is dat aantal relatief."
Voor de leerlingen van basisschool de Koekoek in de Vogelenbuurt verliep hun Koningsdag minder leuk. Ze hadden spullen klaargezet om te verkopen, maar een dief had vrijwel alles meegenomen. "Iedereen was in shock", zegt een leerling. Maar ze lieten zich niet kennen en hebben popcorn verkocht.

DOORRIJDERS

Opmerkelijk waren twee mensen die na een ongeluk waren doorgereden. Zo werd in Nieuwegein een automobilist opgepakt die een verkeersbegeleider had aangereden. Het slachtoffer laat aan RTV Utrecht weten dat het niet goed met hem gaat. Zo moet hij mogelijk nog worden geopereerd.
Ook op het Jaarbeursplein in Utrecht werd iemand aangereden. Dat had te maken met ruzie in de relationele sfeer.
In Maarssen op de Kaatsbaan viel na Koningsdag een dronken man door een winkelruit. Hij liep lichte verwondingen op en is geholpen door ambulancepersoneel, zegt de politie op Twitter.
In Soest pakte de politie bij de Engh na afloop van het feest enkele mensen op. De politie in De Ronde Venen hield drie mensen aan wegens rijden onder invloed. Het evenement Crazy Splash in Renswoude is op een klein incident na rustig verlopen, daar werd iemand opgepakt die met een mes dreigde. De arrestanten krijgen lik-op-stuk. Het OM past voor vergrijpen op Koningsdag het supersnelrecht toe.

REKENING

Stadswerken begon in de Domstad vlak na 18.00 uur met het schoonmaken van de binnenstad, waarbij ondernemers tot hun verbazing cash moesten afrekenen. De uitbater van Dikke Dries twitterde een handgeschreven briefje waarin hij aangaf 100 euro te betalen zodat de rommel zou worden opgeruimd. Gemeenteraadsleden hebben inmiddels vragen aangekondigd over de zaak.
Automobilisten konden maandag goed doorrijden. Er stond geen enkele file op de Nederlandse snelwegen, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) dinsdag. Dat is volgens de VID sinds het start van de metingen in 2002 niet eerder gebeurd op Koningsdag en voorloper Koninginnedag. De NS meldde drukte, maar had geen last van problemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.