Utrechtse rechtbank neemt trajectcontroles onder de loep

PROVINCIE UTRECHT - De Utrechtse rechtbank buigt zich dinsdag over de inzet van trajectcontroles op de snelwegen. De stichting Privacy First noemt het vastleggen van kentekens van auto's een inbreuk op de privacy. Daarom besloot het bestuur om een boete voor te hard rijden op de A2 aan te vechten bij de rechter.
Privacy First is uit principe tegen de maatregel, zegt voorzittern Bas Filippini: "Trajectcontroles zijn een veel te heftig middel, want de privacy wordt ermee geschonden. Nu wordt iedereen namelijk bekeken en niet alleen de hardrijders. Straks hangen die dingen overal en word je elke keer als je de deur uitgaat bekeken door de overheid."
Filippini vreest bovendien dat de privégegevens in de toekomst voor andere doeleinden gebruikt gaan worden: "Het begint met boetes voor het hardrijden, maar vervolgens worden de gegevens via convenanten gedeeld met de belastingdienst. Zo worden bijvoorbeeld leaserijhders aangepakt. Je krijgt dus een soort van doelverschuiving en dan zie je dat de gegevens voor hele andere dingen gebruikt gaan worden."
De overheid probeert met de trajectcontroles hardrijders aan te pakken. De maatregel wordt ingezet op onder meer de A2 tussen Amsterdam en Utecht.

Bas Filippini van Privacy First praat op Radio M Utrecht over de rechtszaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.