Woerden vraagt inwoners om raad afvalinzameling

WOERDEN - Woerdenaren worden door de gemeente om hulp gevraagd bij het kiezen van een nieuwe manier van afval inzamelen. In Woerden loopt dat op dit moment niet goed, zo vindt het college.
In 2020 moeten alle gemeenten van Nederland driekwart van het afval gescheiden inzamelen, maar in Woerden ligt dat percentage nu op een krappe 56 procent. Omdat de gemeente niet weet hoe ze dat percentage hoger krijgen, wordt in juni een bewonerspeiling gehouden om de beste keus te maken.

DRIE OPTIES

Zo is er de optie om één keer per maand de kliko voor restafval te legen waardoor de afvalstoffenheffing omlaag kan. Een tweede mogelijkheid is de kliko, net als nu het geval is, om de week te legen. De heffing blijft gelijk, maar Woerdenaren kunnen geld terug krijgen als ze de afvalbak minder vaak aan de straat zetten.
Een derde idee is om de afvalstoffenheffing te verlagen en mensen te laten betalen voor iedere keer dat ze de kliko aan de kant van de weg zetten.
De gemeente heeft, om het gescheiden inzamelen van afval te stimuleren, ook besloten dat het gratis wegbrengen van afval naar de milieustraat van 12 naar 24 keer per jaar wordt uitgebreid.

STICKERS

Alle Woerdense huishoudens krijgen half mei drie stickers door de bus waarmee ze kunnen stemmen voor hun favoriete systeem. Als de stickers zijn geteld, gaat er een advies naar de raad. Voorafgaand aan de peiling zijn er in Woerden en de kernen Zegveld, Kamerik en Harmelen informatieavonden.
Ook in andere Utrechtse gemeenten wordt nagedacht over afvalinzameling. In Zeist wordt de komende jaren ook nagedacht over hoe afval het best gescheiden kan worden. In 2018 wil de gemeente driekwart van het afval hergebruiken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.