Verbijstering over gerommel bij Qbuzz

UTRECHT - Qbuzz, dat het bus- en tramvervoer in de regio Utrecht verzorgt, ligt zwaar onder vuur door een fraudezaak in Limburg. Bij de aanbestedingsprocedure van het openbaar vervoer in deze provincie is gerommeld door het NS-dochterbedrijf. Dat heeft de NS zelf naar buiten gebracht.
De gunning werd vorige maand gewonnen door een andere NS-dochter, Abellio. Bij de procedure zijn onregelmatigheden ontdekt. Medewerkers van Qbuzz, dat voor Abellio het busvervoer zou doen, kregen tegen de regels in vertrouwelijke informatie van een medewerker van Veolia Transport dat ook in de race was, evenals Arriva.

AMERSFOORT

De medewerker van Veolia maakte volgens NS feitelijk onderdeel uit van het biedingsteam van Abellio. Hij zou vanaf komende vrijdag bij Qbuzz gaan werken als regiodirecteur in Amersfoort. Terwijl hij nog niet in dienst was, werd hij al ingehuurd.
Twee directieleden van Qbuzz/Abellio zijn op non-actief gezet. De voormalige algemeen directeur van Qbuzz, daar recent vertrokken, had nog een adviescontract, maar dat is nu ontbonden, aldus NS. Mogelijk volgen meer maatregelen tegen personeel. De Veolia-medewerker komt niet in dienst.

TOPMAN

NS zegt dat NS-topman Timo Huges wist van het plan om de medewerker aan te nemen, mocht Abellio in Limburg de aanbesteding winnen. "Hij had evenwel geen kennis van de geconstateerde onregelmatigheden."

GETOETST

De geschorste directieleden van Qbuzz/Abellio zeggen echter in een eigen verklaring dat de inzet van de Veolia-medewerker is getoetst door de afdeling juridische zaken van NS en dat ook de hoogste leiding op de hoogte was. NS ontkent dat goedkeuring is verleend voor de gekozen constructie.
Veolia en Limburg zijn "verbijsterd". Het vervoerbedrijf eist dat de aanbesteding wordt overgedaan, de provincie zegt dat zoiets "eerst onderzocht moet worden".

MINISTER

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, namens de Staat enige aandeelhouder in NS, noemt de gang van zaken "volstrekt onacceptabel". Hij stelt dat een onthutsend beeld naar voren komt en steunt het onderzoek dat de Raad van Bestuur instelt.

KAMERDEBAT

De volledige Tweede Kamer wil snel een debat. De Autoriteit Consument en Markt stelt ook een onderzoek in. NS bood excuses aan, met name aan de provincie en Veolia, en aanvaardt de eventuele gevolgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.