Helft slachtoffers inbraak heeft wapen bij de hand

AMERSFOORT - Bijna de helft van de Nederlanders die de afgelopen jaren slachtoffer werden van woninginbraak, heeft zich daarna bewapend. Het gaat dan om een knuppel, een mes of pepperspray.
Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) in Amersfoort. Voor het onderzoek werden 1100 mensen ondervraagd die de afgelopen vijf jaar het slachtoffer werden van inbraak.

TELEFOON

Een kwart van de ondervraagden heeft een slagwapen in huis om zich tegen een inbreker te verdedigen. 14 procent heeft een speciaal mes in huis en 8 procent heeft pepperspray binnen handbereik. NIPW-voorzitter Coen Staal noemt de cijfers zorgelijk. "We raden af de inbreker zelf te lijf te gaan. De kans is groot dat dit alleen maar meer geweld teweeg brengt. Beter is het de telefoon altijd binnen handbereik te hebben en snel 112 te bellen."
Niet geheel verrassend blijkt uit het onderzoek ook dat mensen zich na een inbraak onveiliger voelen in hun huis. Dat geldt vooral voor mensen die tijdens de inbraak thuis waren.
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie geeft donderdag het startsein voor een campagne van de NIPW met als doel het aantal inbraken terug te dringen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.