Utrecht neemt toekennen lintje onder de loep

UTRECHT - De Kanselarij der Nederlandse Orden onderzoekt samen met de gemeente Utrecht en de ministeries of de procedure voor het toekennen van een lintje aangepast moet worden.
In Utrecht kreeg een journalist van het tv-programma RamBam vrijdag een lintje voor verzonnen verdiensten. Dat is volgens burgemeester Jan van Zanen van Utrecht nooit eerder in Nederland gebeurd.
Van Zanen schrijft dat woensdag in een brief aan de raad. Volgens Van Zanen is de gebruikelijke, uitgebreide procedure gevolgd toen voor Michel Simons (62) een lintje werd aangevraagd. "De procedure berust ook op vertrouwen. Er was geen vermoeden van een oneigenlijke uitreiking."
Michel Simons bestaat en is in het dagelijks leven docent journalistiek in Tilburg. Hij leende zijn naam aan RamBam, maar zijn verdiensten zijn volledig verzonnen. Zo zou de decorandus het Genootschap De Dashond hebben opgericht, dat teckels zou trainen in de omgang met autistische kinderen.
Van Zanen: "Het genootschap heeft weliswaar een eenvoudige website, maar hij bestaat. Er zijn ook gedecoreerden die bijdragen aan een club die helemaal geen website heeft." De aanvrager van het lintje voor Simons heeft vooraf nog meermalen contact met de gemeente gehad om informatie over de uitreiking te vragen.
De voordracht voor een lintje gaat onder andere langs politie en justitie. Daarna moeten burgemeester, commissaris van de Koning, de kanselarij en de betrokken minister het groene licht geven.
"Dat we na drie minuten googelen argwaan hadden moeten krijgen, herken ik niet", schrijft Van Zanen. Er ontstond pas verdenking toen de verslaggever direct na het opspelden van het lintje vertrok.
RamBam heeft beloofd het lintje terug te geven. De kwestie wordt op 20 mei uitgezonden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.