Onderzoek naar gifgrond Amerongen

AMERONGEN - Een stuk gemeentegrond in Amerongen is verontreinigd met de giftige stof perchloorethyleen (PER). Het oplosmiddel zou door een vroegere gebruiker van de grond zijn geloosd tijdens de productie van lijmstoffen.
Tussen de woningen aan de Prins Bernhardlaan en de bedrijven aan de Industrieweg ligt een groenstrook waarvoor nieuwe plannen zijn ontwikkeld. Het gaat onder andere om een boomgaard, het voortzetten van het gebruik door de bewoners als tuin en het voortzetten van de knuffelweide.

ONDERZOEK

Vanwege de wijziging van het gebruik van de strook is archiefonderzoek uitgevoerd naar de bodemkwaliteit. Hieruit bleek dat het grondwater op 12 meter diepte verontreinigd is met gechloreerde oplosmiddelen, precies op de plek waar de boomgaard is gepland.

PROVINCIE

Op basis van de huidig bekende onderzoeksgegevens verwacht de provincie Utrecht geen risico's voor gezondheid, ecologie en verspreiding. De provincie Utrecht heeft al in 1999 aangegeven dat sprake is van een "niet-ernstige" verontreiniging.

ZEKERHEID

Utrechtse Heuvelrug wil echter 100 procent zekerheid over de aanwezigheid en omvang van de verontreiniging. De gemeente vindt het belangrijk dat de inwoners zich veilig voelen en wil weten dat de grond die worden vrijgegeven daarvoor ook echt geschikt is. Daarom wordt in de periode juni of juli bodemonderzoek gedaan.
De gebruikers van de direct aangrenzende percelen zijn hierover al geïnformeerd door middel van een brief en een inloopavond." De resultaten van het onderzoek worden in de loop van de zomer verwacht.

DOORN

Het is niet de eerste keer dat de gemeente te maken krijgt met PER-bodemverontreiniging. De stomerij op de Acacialaan in Doorn en de chemische wasserij op de Traaij in Driebergen hebben PER gelekt.

De grondvervuiling kwam juli vorig jaar in het nieuws toen waterbedrijf Vitens ontdekte dat de giftige stof door de leidingen in het drinkwater terecht was gekomen. De provincie Utrecht wil de sanering van de verontreinigde grond in Doorn op 1 oktober van start laten gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.