Puin in Nedereindse Plas is wel degelijk stortafval

UTRECHT - Aan de oever van de Nedereindse plas komt wel degelijk stortafval naar boven. Dat blijkt uit archiefstukken van ingenieursbureau Koninklijke Haskoning die in handen zijn van RTV Utrecht.
Drie weken geleden constateerde verslaggever Marc van Rossum dat bij een afkalvende oever van de plas afval tevoorschijn komt. Het gaat om beton, betonijzer, rioolbuizen, leidingen en rollen plastic. De Utrechtse GroenLinks-wethouder Van Hooijdonk, belast met milieuzaken, ontkende dit en zei dat het gaat om puin dat bedoeld is om de oever te verstevigen.

ARCHIEFSTUKKEN

In de archiefstukken van Koninklijke Haskoning, die RTV Utrecht nota bene van de gemeente heeft gekregen, staat echter: "In de zuidwesthoek van Weber 2 bevindt zich een stort van puin, plastic en dergelijke (...)" En: "Dit gedeelte wordt nog gebruikt om zwerfvuil en afval van de locatie te storten."
Dit betekent dat de Nedereindse Plas minimaal tot 1994 gebruikt is als stortplaats van afval. Later is dit afgedekt met een laag klei, en weer later is het gebied in gebruik genomen als opslag voor overtollige grond. Resten van het gestorte afval komen waarschijnlijk nu aan de oppervlakte.

GIF

Vaststaat dat er bij de Nedereindse Plas ook illegale stortingen zijn geweest, van onder andere radioactief ziekenhuisafval, biologisch besmet afval, lasplasma's en diverse vaten met giftige maar onbekende inhoud.

POLITIEK

Politieke partijen in Utrecht zijn bezorgd. Eva van Esch van de Partij voor de Dieren wil dat er een oplossing komt. "Het is erg zorgelijk dat er materialen zijn aangetroffen die je zeker niet in recreatieplassen wilt aantreffen. Het lijkt me dan ook belangrijk dat als er saneringswerkzaamheden plaatsvinden, het hele gebied gesaneerd wordt."
Ook raadslid Matthijs Siennot van D66 is niet te spreken over de situatie. "Als je de lange lijst met chemicaliën en andere troep die daar in het verleden gestort zijn, optelt en dan alleen maar koud constateert dat het gaat om puin om de oever te verstevigen, denk ik dat we een stap tekort doen."
RTV Utrecht vroeg drie weken geleden om een reactie van Lot van Hooijdonk, maar die weigert verder op de zaak in te gaan. Ze zegt ze er tot de dag van vandaag er onvoldoende van af weet. Zowel D66 als de Partij voor de Dieren gaan daarom vragen stellen over de Nedereindse Plas.

Puin in Nedereindse Plas is wel degelijk stortafval

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.