Vandalen teisteren bos van Utrechtse Heuvelrug

LEERSUM - In de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben vandalen het stelsematig gemunt op een stuk natuurgebied in Leersum. Het dumpen van afval en het slopen van bankjes en paaltjes is aan de orde van de dag.
In de bossen ligt gedumpt tuinafval. Bordjes zijn beklad of worden door de vandalen uit de grond gehaald. In het water ligt een vuilniszak en een trekkerband. Op de parkeerplaats liggen oude planken en een oude beeldbuis.
"Dit zijn de kleinschalige vuilstortingen die mensen doen. Kennelijk moest deze persoon een televisie kwijt en ik zet het in het bos neer", verzucht boswachter Jelle Bais. "Ons verbaast dit niet eens meer, want het gebeurt gewoon en helaas komen we dit dus steeds vaker tegen. Wij balen daar van natuurlijk."

BEZUINIGINGEN

Staatsbosbeheer komt wekelijks dit soort stortingen tegen. Maar er zijn ook vandalen actief die de voorzieningen slopen. Geld is er niet om het allemaal op te knappen. Staatsbosbeheer is ten einde raad en heeft geen geld meer om het allemaal op te knappen. Vanwege bezuinigingen bij Staatsbosbeheer is er geen geld voor vervanging.
Ook camera's ophangen is geen optie: die worden ook vernield en het is bovendien een enorme investering. Ook de gemeente kan niets doen, want het terrein is van Staatsbosbeheer.
Ondanks de vernielingen en de vuildump probeert Bais het bos zo goed en zo kwaad schoon te houden. Wel heeft hij een tip voor de mensen die al dat afval in het bos dumpen. "Je kunt het gewoon gratis naar de gemeente toe brengen en je afval daar neerzetten."

Vandalen teisteren bos van Utrechtse Heuvelrug
Vandalen teisteren bos van Utrechtse Heuvelrug

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.