"Wetsvoorstellen aanpak terrorisme tasten privacy aan"

UTRECHT - Enkele wetsvoorstellen die er zijn gekomen om terrorisme aan te pakken, tasten de privacy aan. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht, dat de voorstellen onder de loep heeft genomen. Het is goed dat Nederland in actie komt tegen terrorisme, stelt het college donderdag, maar de wetsvoorstellen bieden onder meer onvoldoende rechtsbescherming.
Met het Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme wil het kabinet de nationale veiligheid beschermen. Toch lijkt er vooral sprake van symptoombestrijding, stelt het college: nieuwe veiligheidsbedreigingen resulteren in grondrechtenbeperkende wetsvoorstellen. Die gaan onder meer over het intrekken van het Nederlanderschap.
De voorstellen "creëren nieuwe mogelijkheden tot het nemen van maatregelen die onder meer bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de bewegingsvrijheid aantasten". Het college vraagt het kabinet dan ook de wetsvoorstellen te heroverwegen.
Wetten die inbreuk maken op mensenrechten, moeten zorgvuldig worden vormgegeven. De wet moet aangeven in welke gevallen en op welke personen de maatregelen van toepassing zijn, stelt het college. Bovendien moeten die maatregelen noodzakelijk en proportioneel zijn. Hieraan ontbreekt het bij de wetsvoorstellen. Zo is bijvoorbeeld het criterium vaag aan wie maatregelen mogen worden opgelegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.