Tegenvaller van 13 miljoen voor Woerden

WOERDEN - De gemeente Woerden krijgt de rekening gepresenteerd voor jarenlang slecht onderhoud in de openbare ruimte in de stad. De gemeente heeft 13 miljoen nodig om al het noodzakelijke onderhoud te plegen aan onder andere bruggen en wegen.
Om de komende jaren het onderhoud structureel in goede banen te leiden is nog eens 2,5 miljoen euro per jaar extra nodig. Dat staat in een kritisch rapport van adviesbureau Tien Organisatie Advies. Het bureau deed in opdracht van het college uitgebreid onderzoek naar de staat van het onderhoud in de kaasstad en de bijbehorende kernen.

2008

Volgens het college is er de afgelopen jaren weliswaar onderhoud gepleegd, maar niet op een goede manier. Volgens wethouder De Weger (ChristenUnie/SGP) holt de gemeente daardoor nu achter de feiten aan. "De achterstand is vanaf 2008 ontstaan. In een periode van ruim twee jaar zijn er amper inspecties uitgevoerd. Sommige onderhoudsklussen zijn daarnaast onder het afgesproken niveau uitgevoerd."

OPLOSSING

Volgens het college is de veiligheid niet in het geding geweest, maar dat valt moeilijk te controleren. Of er snel een oplossing voor het achterstallig onderhoud wordt gevonden is maar zeer de vraag. Hoe het verbeterplan betaald moet gaan worden is onduidelijk. Juist op de post onderhoud is de laatste jaren behoorlijk bezuinigd.

WETHOUDER

Wethouder De Weger maakt nog maar kort onderdeel uit van het college en is dus niet af te rekenen op de financiële tegenvaller. Wel staat in het onderzoeksrapport dat door wisselingen in het college er steeds verschillende wethouders op de post onderhoud zaten en dat die manier van werken niet goed is geweest.
Hoewel De Weger dus niet keihard afgerekend kan worden op de financiële klap, schuift hij de problemen niet van zich af. "Het is zaak het onderhoudsplan zo snel mogelijk op orde te krijgen. We werken nu aan plannen hoe we dit kunnen gladstrijken. Eind mei kan de raad zich daar dan over uitspreken."

Interview met wethouder De Weger over tegenvaller

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.