Veilig Verkeer Nederland: Zorgen over fietsende kinderen

AMERSFOORT - Veilig Verkeer Nederland (VVN) in Amersfoort maakt zich grote zorgen over het toegenomen aantal fietsende kinderen dat in 2014 om het leven kwamen.
"Het zijn zeer verontrustende cijfers'', aldus de woordvoerster van VVN. "We willen daarom nog meer aandacht vragen voor goede verkeerslessen op school, maar vooral ook voor goede begeleiding door de ouders. Kinderen weten vaak de regels wel, maar in de praktijk gaat het toch allemaal anders."
Volgens VVN is het belangrijk dat kinderen vooral veel oefenen in de praktijk en dat ze duidelijk wordt gemaakt dat ze zich in het verkeer moeten concentreren.

FIETSERSBOND

De Fietsersbond in Utrecht is geschrokken van de toename. De bond pleit vooral voor meer fietservaring. "We denken dat het belangrijk is dat kinderen op jonge leeftijd al naar school gaan fietsen. Ze zitten nu vaak bij ouders achterop of worden gebracht met de auto", aldus een woordvoerder.
Volgens de bond moeten kinderen die naar de middelbare school gaan vaak een stuk verder fietsen en hebben ze niet veel ervaring in het drukke verkeer. "Ze zullen meer gewend zijn als ze al op jonge leeftijd op de fiets naar school gaan."
Volgens de Fietsersbond zullen er dan ook minder auto's bij de scholen komen. "De auto's voor de scholen zorgen vaak ook voor gevaarlijke situaties." Ouderen komen ook vaak om het leven bij een ongeluk met de fiets. "Dat heeft er vooral mee te maken dat er meer ouderen fietsen. Ze zijn steeds vitaler."
In 2014 kwamen er dertien kinderen om het leven door een ongeluk op de fiets. Begin dit jaar nog overleed de 6-jarige Jules op het Smakkelaarsveld in Utrecht nadat hij onder een bus terecht kwam. Uit onderzoek bleek dat hij niet op tijd had kunnen remmen.
Een verklaring voor de toename heeft VVN niet. "Het zijn toch individuele gevallen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.