Herdenkingsstenen voor vermoorde Amersfoorters

AMERSFOORT - In Amersfoort zijn donderdag 16 herdenkingsstenen geplaatst ter nagedachtenis aan alle inwoners die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.
In Amersfoort woonden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ongeveer 700 Joden. Zeker de helft daarvan werd vermoord.
Volgens de organisatie achter de plaatsing van de stenen zijn de gedenktekens daarnaast ook bedoeld voor de vermoorde verzetsstrijders en schuilplaatsverleners uit de stad. "Je kunt de vermoorde Amersfoorters nu ook op een plek herdenken", aldus de organisatie.

NABESTAANDEN

Bij de onthulling van de herdenkingsstenen werden ook nabestaanden uitgenodigd. Liesbeth van der Wal was donderdag bij de onthulling van het monument voor haar opa en oma. "Dit is heel erg emotioneel voor mij, ondanks dat ik ze niet goed gekend heb."
Van de kleindochter had er wel eerder iets geplaatst mogen worden ter herinnering aan haar grootouders. Maar ze is blij dat ze nu eindelijk een plek heeft waar ze kan herdenken.
De herdenkingsstenen worden door Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort geplaatst bij de voormalige woningen van de vermoorde Amersfoorters. De eerste steen werd gelegd op de Van Kampenstraat.
Niet alleen in Amersfoort worden herdenkingsstenen geplaatst. In heel Europa komen 50.000 stenen.

Verslaggever Rik Dogger was bij de onthulling van de herdenkingsstenen
Herdenkingsstenen voor vermoorde Amersfoorters

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.