Tour de France in Utrecht: wat zijn de gevolgen voor de bereikbaarheid?

UTRECHT - De komst van de Tour de France heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid van alle wijken in de stad.
Op zaterdag 4 juli start de eerste etappe. De avond ervoor start direct na de spits het opbouwen van het parcours. Een groot deel van de wegen wordt gedeeltelijk of volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De afsluitingen gelden van vrijdag 3 juli 20.00 uur tot en met zaterdag 4 juli 20.00 uur.
Op 5 juli start de tweede etappe. Zondagochtend start rond 7.00 uur het opbouwen van het parcours. Ook dan wordt een groot deel van de wegen gedeeltelijk of volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De afsluitingen gelden zondag van 8.00 tot 18.00 uur. De organisatie probeert overlast zoveel mogelijk te beperken.
Om de veiligheid van iedereen - renners, bewoners, bezoekers, hulpdiensten, professionals - te garanderen en te zorgen dat het een onbezorgde en onvergetelijke dag wordt, zijn afspraken gemaakt. Zo geldt er een autoluwe zone.
Bewoners, met uitzondering van de straten langs het parcours en daar direct op aansluitende straten, kunnen de stad alleen volgens de aangegeven routes met de auto verlaten. Alleen als het strikt noodzakelijk is, kunnen bewoners het gebied ook binnenrijden volgens de aangegeven route tijdens de afgesloten periode. Hiervoor moeten zij wel vooraf een speciaal vignet aanvragen.

TIPS

De belangrijkste tips van de organisatie voor het plannen van uw bezoek aan de Tour in Utrecht op 4 en 5 juli:
- Woont u in Utrecht, kom dan te voet naar het parcours.
- Woont u in een straal van 15 kilometer rondom Utrecht, pak dan de fiets. U fietst naar het parcours en zet je fiets in een van de vele fietsenstallingen vlakbij het parcours.
- Komt u van verder, reis met het ov (bus, trein en tram)
- Kom u met de auto, reis dan samen en parkeer uw auto op een van de transferia aan de rand van de stad. Loop of pendel naar het parcours.

ZONDAG

De tweede etappe start op zondag 5 juli om 13.10 uur bij de Jaarbeurs in Utrecht en gaat na ruim 30 kilometer door de stad vervolgens door 16 gemeenten, met na 166 km de finish op Neeltje Jans in Zeeland. Ook onderweg organiseren veel gemeenten activiteiten rond de Tour. Montfoort en Oudewater bijvoorbeeld. De route is 166 kilometer lang, dus op veel plaatsen live te zien. Woont u in de buurt, dan kunt dan kunt u het beste lopend of op de fiets komen. Ook met het openbaar vervoer kunt u op een aantal locaties goed bij het parcours komen. Raadpleeg goedopweg.nl voor de actuele weginformatie. Houd rekening met tijdelijke afsluitingen als u met de auto komt en loop het laatste stuk naar het parcours.

TREIN

De start is op 4 en 5 juli het best te bereiken met de trein, stelt de NS. Het spoorbedrijf heeft een aantal maatregelen genomen om het vervoer zo goed mogelijk te laten verlopen. Er worden bijvoorbeeld langere en extra treinen ingezet van en naar Utrecht. NS-medewerkers en Tourmakers (vrijwilligers) wijzen op het station de juiste route naar het parcours.
Tussen 10.00 en 14.00 uur is de drukte op Utrecht Centraal het grootst, zo is de verwachting. Reizigers krijgen de tip om uit te stappen op bijvoorbeeld Utrecht Lunetten en Utrecht Overvecht. Vanaf deze stations kan het parcours binnen een kwartier worden bereikt.

BEPERKING

Ook tijdens de Tour is Utrecht toegankelijk voor mensen met een beperking. Zij kunnen vrijwel overal komen. Op de parkeertransferia wordt een aantal plaatsen gereserveerd voor invalidenkaarthouders. Vanaf twee parkeertransferia (The Wall en Papendorp/Strijkviertel) worden rolstoeltoegankelijke pendelbussen ingezet waarmee bezoekers dichtbij het parcours worden afgezet.
De speciale loopbruggen over het parcours (Lucasbrug en bij de Weg tot de Wetenschap) zijn helaas niet te gebruiken voor rolstoelgebruikers. Wel is er een aantal andere plekken waar het parcours via een natuurlijke oversteek of onderdoorgang gekruist kan worden: De Berekuil, Albatrosbrug, Balijelaan.
Speciaal voor Tourliefhebbers die zich slecht kunnen verplaatsen is een beperkt aantal plaatsen direct langs het parcours beschikbaar. Op twee plaatsen in de stad (langs de Weg tot de Wetenschap en bij de tribunes op de Van Zijstweg) is een aantal plaatsen (en de mogelijkheid om er vlakbij te parkeren) voor hen en een begeleider/partner
gereserveerd. Aanvragen kan via tourdefrance@utrecht.nl.

Utrecht komt naar Tour met trein en auto

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.